Egyelőre nem lesz jogosítványszigorítás a 70 év felettieknek

Egyelőre nem lesz jogosítványszigorítás a 70 év felettieknek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány hónapja nagy visszhangot váltott ki egy új uniós tervezet, hogy annak, aki 70 éves kora után is vezetni szeretne, bizonyos teszteket kellene teljesítenie. A javaslatot többek között a magyar kormány sem támogatta, de különösen nagy volt a felháborodás Ausztriában, ahol pártok és autósszervezetek is tiltakoztak az elképzelés ellen. Az uniós közlekedési miniszterek a héten tárgyaltak, és az egészségügyi ellenőrzésekre vonatkozó tervek lekerültek a napirendről – írta az Index. Leonore Gewessler osztrák közlekedési miniszter szerint az állampolgárok egyéni felelősségén van a hangsúly, nekik kell eldönteniük, hogy alkalmasak-e autóvezetésre.

A tervezet leginkább a német autósok miatt születhetett, ahol nem kell megújítani a jogosítványt, az élethosszig szól. Magyarországon például 70 év felett alapvetően szigorú módon, kétévente kell orvosi alkalmassági vizsgára menni. Dániában 75 év felett kell kétévente, 80 éves kortól minden évben. Olaszországban pedig már 50 évesen is ötévente kell megújítani a jogosítványt. A 70 év felettieknek háromévente, a 80 év felettieknek pedig kétévente kell elmenniük orvosi vizsgálatra.

Címkék: EU, jogosítvány