Egyensúly Intézet: Egyre több családnak okoz gondot a mindennapi kiadások fedezése

Egyensúly Intézet: Egyre több családnak okoz gondot a mindennapi kiadások fedezése

Képünk csak illusztráció. Zöldségek (Fotó: Scott Warman / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három hónap alatt harmincezer forinttal nőtt a szűkös megélhetéshez szükséges összeg, amely júniusban már havi nettó 250 ezer forintra ugrott – olvasható a Telex cikkében. Az Egyensúly Intézet és a Friedrich-Ebert-Stiftung szubjektív szegénységi trendeket vizsgáló 2023. júniusi közvélemény-kutatását ismertető írásból az is kiderül, hogy 350 ezer forint nettó havi jövedelemre van szükség az átlagosnak tartott életvitelhez, a gondtalan megélhetéshez pedig havi nettó 500 ezer forint.

Az adatok szerint a megkérdezettek 41 százaléka válaszolta kevesebb jövedelemmel rendelkezik, mint havi nettó 250 ezer forint, és alig 4 százalékuk érzi, hogy gondtalanul él, mert 500 ezer forint felett keres. A kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók további 16 százalékának jövedelme nem éri el a 350 ezer forintot. Azaz kijelenthető, hogy a magyarok 57 százaléka az átlagosnak tartott életszínvonalhoz szükséges jövedelemmel sem rendelkezik.

A nehézségeket mutatja, hogy a válaszadók 29 százaléka nem tudna saját zsebből kifizetni egy váratlan, 100 ezer forintos kiadást. Ugyanennyien mondták, hogy nem jelentene számukra gondot az összeg kifizetése, 40 százaléknak pedig gondot jelentene ugyan, de ha nehezen is, de meg tudná oldani a problémát.

A háztartások 7 százaléka nagy, 17 százaléka pedig csak közepes nehézségek árán tudta fedezni a szokásos kiadásait. További 39 százalék számolt be arról, hogy a mindennapi kiadások finanszírozásához kisebb erőfeszítést kell tennie. Vagyis összességében a magyar háztartások 62 százalékáról mondható el, hogy csak kisebb-nagyobb nehézségek árán képes fedezni a hétköznapok költségeit.