Elegük van a köztisztviselőknek, 25 százalékos béremelést követelnek

Elegük van a köztisztviselőknek, 25 százalékos béremelést követelnek

Felirat az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett közös sajtótájékoztatóján a Belügyminisztérium épületénél 2023. január 31-én. Az eseményen felszólaló Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke bejelentette, hogy tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elegük van a köztisztviselőknek, amiért úgy érzik, továbbra sem kapnak tisztességes bért – erről beszélt az RTL.hu-nak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Boros Péteré szerint aki teheti, az menekül, harminc százalékos létszámcsökkentés van, és nemcsak pedagógusok hiányoznak, a közszféra minden ágazatában tapasztalni a problémát. A vezető szerint a maradóknak így többet kell dolgozniuk kevesebbért, sokkal nagyobb a felelősség rajtuk.

Boros Péterné arról beszélt, hogy olyan, mintha a közigazgatási elit ellenérdekelt lenne abban, hogy a területen dolgozók tisztességes bért kapjanak. Ők viszont már túl vannak a tűréshatáron.

Az MKKSZ elnöke hozzátette, épp felmérik, ki mit vállalna a nyomásgyakorlás érdekében, de mindenki úgy gondolja már, hogy csak így tudnak eredményesen tárgyalni. Boros kifejtette, csatlakozni fognak mindenkihez, aki elégedetlen, köztük a tanárokhoz és orvosokhoz is. A sztrájktörvény szerinte sajnos olyan, amilyen, de kreatívak, és ki fogják tudni alakítani a nyomásgyakorlás megfelelő módját. Boros Péterné szerint sokan akkor eszméltek, amikor készhez kapták januári fizetésüket, és rájöttek, hogy a már ezerkétszáz forintos kenyeret nem tudják megvenni 140-190 ezer forintos fizetésből. A mostani fizetésben kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének hatását érzékelik. A köztisztviselők és közalkalmazottak viszont huszonöt százalékos, inflációkövető béremelést követelnek. Sokaknak elegük van abból is, hogy a spórolás jegyében az épületeket alacsonyabb hőmérsékletre fűtik. Ezért inkább táppénzre vagy távmunkára is elmennének, minthogy bent kelljen dolgozniuk.