Elhalasztják a tanévkezdést a színművészetin

Elhalasztják a tanévkezdést a színművészetin

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatók által lezárt épülete 2020. szeptember 1-jén (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy héttel elhalasztják a tanév megkezdését a színművészetin – ezt Upor László rektorhelyettes jelentette be a hallgatók által szervezett vasárnapi demonstráción. Ezzel együtt a beiratkozás határidejét pedig szeptember 13-ig meghosszabbítják.

Az egyetem fenntartójaként működő alapítvány – amelynek kuratóriumát Vidnyánszky Attila vezeti – később az MTI-vel azt közölte, hogy Upor László őket nem értesítette a döntésről.

– A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról – írták. Egyúttal emlékeztetettek arra, hogy az egyetemi oktatás megszervezése, lebonyolítása az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége. – A vitáink nem írhatják felül az oktatás folyamatosságának elsőbbségét. Arra kérjük rektorhelyettes urat és vezetőtársait, hogy ne meneküljenek a felelősségük elől és biztosítsák az oktatást az egyetemen – olvasható a közleményben.

A kuratórium ismét azzal érvelt, hogy az SZFE minden tanára folytathatja a munkáját, vezetheti az osztályát, a kuratórium semmilyen módon nem tud, nem akar és nem is fog beleszólni egyetlen oktató munkájának tartalmába sem. Arra kérték az SZFE hallgatóit, hogy készüljenek az oktatás megkezdésére és – miközben a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartják jogaikat a demonstrációra, a véleményük kinyilatkoztatására – vigyázzanak egymásra és tartsák be az egészségügyi szabályokat.

A színművészetis hallgatók szeptember elsejére virradóra – amikor életbe lépett, hogy az alapítvány lesz a fenntartó – blokád alá vonták az egyetem Vas utcai épületét. Azóta több fórumon is követelték Vidnyánszky Attila és az alapítvány kuratóriumának távozását. Vasárnap délutánra pedig élőláncot szerveztek a Vas utcából egészen a Parlamentig, majd a demonstráció végén kiragasztották az egyetem chartáját az Országház épületére.