Elhunyt Géczi József Alajos volt szocialista országgyűlési képviselő

Elhunyt Géczi József Alajos volt szocialista országgyűlési képviselő

Fotó: David Tomaseti/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetvenhárom éves korában elhunyt Géczi József Alajos volt szocialista országgyűlési képviselő – közölte az MSZP honlapján péntek délután.

Géczi 1950-ben paraszti kisbirtokos családban született Kiskunmajsán. Szülei gazdálkodók voltak, akik megszenvedték az ötvenes éveket. Szegeden érettségizett, majd autóvillamossági műszerésznek tanult. Szakmunkásként dolgozott, 1976-ban a Szegedi József Attila Tudományegyetemen jogi, majd 1979-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanári diplomát szerzett, egyetemi oktató lett, címzetes egyetemi docensként vonult nyugállományba.

A Magyar Szocialista Munkáspártba, az MSZMP-be 1975-ben lépett be, 1988 őszén a reformköri mozgalom egyik alapítója volt, az MSZP alakuló kongresszusán az elnökségbe választották, melynek 1994-ig volt tagja. 1991-től 2010-ig volt országgyűlési képviselő – olvasható a párt honlapján.

Botka László szegedi polgármester Facebook-oldalán azt írta: Géczi József Alajos a „modern magyar baloldal nagy formátumú alapítója, személyes mentorom, fiatalkorom meghatározó példaképe. Az egyetemünk kiváló tanára, kutatója, aki felbecsülhetetlenül értékes munkát végzett Szegedért, városunk jövőjéért. Szeged saját halottjának tekinti, városunk nevében szeretném kifejezni részvétemet szeretteinek, családjának. Nyugodj békében, Géczi Jóska!”