Elkezdődött az előválasztás a XII. kerületben, ahol Pokorni már nem indul

Elkezdődött az előválasztás a XII. kerületben, ahol Pokorni már nem indul

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Ma reggel 7 órakor megnyitott az online regisztrációs felület a XII. kerületi előválasztáshoz, a sátrak pedig 8 órakor nyitottak – derül ki a Momentum polgármester-jelöltje, Farkas Csaba friss Facebook-bejegyzéséből. Farkas történelmi lehetőségnek nevezte, hogy 30 év után lehetőség nyílik a fideszes vezetés leváltására a kerületben.

Egészen vasárnap estig lehet szavazni online és a helyi szavazópontokon. Mint megírtuk, a választáson három jelölt közül választhatnak a XII. kerületi lakosok: Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, míg Farkas Csaba a Momentum (támogatja a Párbeszéd-Zöldek és a DK), Visi Piroska pedig a civil szervezetek képviseletében indul. Eredetileg részt vett volna az előválasztáson az LMP jelöltje, Kendernay János is, aki azonban később úgy döntött, hogy inkább nem vesz részt ezen a megmérettetésen. Az előválasztás győztese fog összecsapni a júniusi önkormányzati választáson a Fidesz jelöltjével, Fonti Krisztina alpolgármesterrel, miután Pokorni Zoltán polgármester bejelentette, hogy visszavonul. A XII. kerületi előválasztás folyamatáról további részletek az elovalasztas24.hu oldalon olvashatók.

A Kétfarkú Kutyapárton belül korábban komoly konfliktusokat okozott a hegyvidéki előválasztás: március elején egy belső Facebook-csoportban nem hivatalosan bejelentette lemondását a párt két társelnöke, Döme Zsuzsanna és Kovács Gergely, miután utóbbi előtte arról írt, hogy mégsem indul polgármesterjelöltként a XII. kerületben, mert a párt tagsága nem támogatta, hogy részt vegyenek egy ellenzéki előválasztáson. A két társelnök végül maradt, egy másik rendkívüli taggyűlésen pedig többséget kapott az előválasztáson való részvétel, azzal a feltétellel, hogy a győztes dönthet a 12 egyéni választókerületből 8-ban arról, hogy ki legyen a jelölt. Ez viszont a DK-nak nem tetszett. Mint Kovács Gergely lapunk érdeklődésére elmondta: végül az a megállapodás született, hogy az előválasztás győztese a 12 egyéni választókerületből 6-ban állíthat majd képviselő-jelöltet, míg a másik haton osztozni fog majd a Kutyapárt, a DK és a Momentum kettő-kettő-kettő arányban.