Elismerte a HM: december közepétől szünetel koraszülöttek ellátása a Honvédkórházban

Elismerte a HM: december közepétől szünetel koraszülöttek ellátása a Honvédkórházban

A Hónvédkórház koraszülött intenzív osztálya (Fotó: Honvedkorhaz.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elismerte a Honvédelmi Minisztérium, hogy december közepétől "átmenetileg" más kórházakba irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a korszülötteket a Honvédkórház. Az ok: kapacitáshiány. A tárca azt ugyanakkor tagadta, hogy ez a koraszülött osztály bezárását jelentené. 

Nem zár be, csak nem fogadja a veszélyeztetett kismamákat a Honvédkórház Koraszülött Osztálya (PIC), Magyarország kiemelkedő koraszülött részlege - közölte  az intézmény kommunikációjáért felelős Honvédelmi Minisztérium. A tárca szerdán kora este kiadott közleménye szerint ugyanakkor kénytelen átirányítani más intézményekbe a veszélyeztetett kismamákat.

Kapacitáshiány miatt - az illetékes tárcával folyamatosan egyeztetve – a PIC előre láthatóan 2018. december 16-tól kezdődően rövid időre, átmenetileg elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira intézményekbe irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket. Így a biztonságos ellátás folyamatos 

- áll a HM tájékoztatásában, amely hangsúlyozza: a tárcának mint a Honvédkórház fenntartójának határozott célja, hogy továbbra is minden feltételt megteremtve, biztosítsa a koraszülött osztály zavartalan működését.

A minisztérium közleményében elismerte ugyanakkor, hogy komoly szakemberhiánnyal küzdenek annak ellenére, hogy a kórház vezetése az osztályon dolgozó és munkát vállaló orvosok és ápolók anyagi megbecsülését kiemelten fontosnak tartja, ezért ösztönzőrendszer bevezetését tervezi. - Cél a szakemberhiány mielőbbi pótlása, hogy a PIC ismételten országos hírnevéhez méltó módon tudjon gondoskodni a pici koraszülöttekről. A Honvédkórház Koraszülött Intenzív Centrum működése néhány héten belül ismételten visszaáll a családok, az édesanyák, a babák szolgálatába - emeli ki a HM kommünikéje.

Mint arról a Hvg.hu értesülései alapján a beszámoltunk, orvoshiány miatt december közepén bezár a Honvédkórház korszülött ellátásban kulcsfontosságú osztálya, a Perinatális Intenzív Centrum. Az osztály kilátástalan helyzetének a fővárosi szülészeti ellátásban már hetekkel ezelőtt híre ment, ám lapunk korábbi megkeresésére a HM november 20.-i keltezésű válaszában azt közölte: értesüléseink tévesek. – A Honvédkórház koraszülött osztálya nem zár be, ott biztosított a betegellátás – állt a HM lapunknak küldött válaszában.

Bezár a Honvédkórház koraszülött intenzív osztálya - Nem mondott igazat a HM? - Magyar Hang

Orvoshiány miatt december közepén bezár a Honvédkórház korszülött ellátásban kulcsfontosságú osztálya, a Perinatális Intenzív Centrum - adta hírül a Hvg.hu. A honvédelmi tárca lapunknak korábban tagadta, hogy bármi gond lenne.