Előválasztás: Adománygyűjtést indítanak az ellenzéki pártok

Előválasztás: Adománygyűjtést indítanak az ellenzéki pártok

Szavazók sorban állnak az "Előválasztás: Indul a szavazás" címmel tartott sajtótájékoztató után az Örs Vezér téren 2019. június 20-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Adománygyűjtést indítanak az előválasztás lebonyolítására ellenzéki összefogásban részt vevő ellenzéki pártok – adta hírül közös közleményben az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP.

– Ahhoz, hogy az előválasztás átláthatóan, biztonságosan és igazságosan megvalósítható legyen, a magyar emberek támogatására is szükség van. Minél szélesebb az anyagi keret, annál több helyen, annál szervezettebben valósítható meg a regisztráció és a szavazás. Az ellenzéki pártok tehát a magyar állampolgárokhoz fordulnak, hogy adományaikkal segítsék az előválasztást. E támogatásokból fogják ellepni Magyarország utcáit az előválasztási sátrak, amelyekben így lesznek regisztrációra alkalmas számítógépek, képviselőjelölti és miniszterelnök-jelölti szavazólapok, és ezáltal jut forrás az online szavazásra, valamint a választókerületi és a miniszterelnök-jelölti vitákra is – írják az ellenzéki pártok.

A közlemény emlékeztet: az előválasztáshoz szükséges anyagi feltételek, valamint a munkerő előteremtését az előválasztást lebonyolító hat párt maga vállalta. A pártok vezetői kialakították az előválasztás lebonyolításáért felelős intézményeket, amelyeket az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) koordinál.

– Az Állami Számvevőszék – az Európai Unióban példátlan módon – az ellenzéki pártokat indokolatlan és sokat vitatott büntetésekkel igyekezett ellehetetleníteni az elmúlt négy évben. Ezért a pártok fokozott figyelmet fordítanak az előválasztás adatvédelmi és pártfinanszírozási elemeire, mivel úgy számolnak, hogy az állampárt így próbálja meg majd azt meghiúsítani. A tiltott pártfinanszírozás gyanújának elkerülése céljából ezért a pártok külön számlákon gyűjtik az állampolgári támogatásokat – tették hozzá.

Az adománygyűjtés 2021. június 10-én kezdődik és a miniszterelnök-jelölti választás második fordulójának végéig tart. Az adományokat a pártok honlapjának erre a célra létrehozott aloldalain fogadják.