Enyhítésért fellebbezett Kaleta Gábor ügyvédje, másodfokon folytatódik a per

Enyhítésért fellebbezett Kaleta Gábor ügyvédje, másodfokon folytatódik a per

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetőjeként sajtótájékoztatót tart az Ukrajnában kialakult helyzetről, a minisztériumban 2014. február 19-én (Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár korábban beismerte bűnösségét Kaleta Gábor, és az ügyészség elfogadta a volt perui magyar nagykövetre kirótt ítéletet, az egy év felfüggesztett börtönbüntetést és az 540 ezer forint pénzbírságot, Kaleta ügyvédje most mégis enyhítésért fellebbezett – írja a Hvg.hu a Fővárosi Törvényszékre hivatkozva.

Kaleta Gábort – ahogy arról lapunk is beszámolt – teljes titokban még tavaly hozták haza Peruból, miután 19 ezer pedofil fotót tárolt szolgálati számítógépén. Az ügyre aztán idén februárban derült fény. Bűnösségét beismerte a Budai Kerületi Bíróságon zajlott perének szerdai előkészítő ülésén.

Abban az esetben, ha a vádlott beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség úgynevezett mértékes indítványt tesz a kiszabandó büntetésre, aminél súlyosabbat a bíróság sem alkalmazhat. A bíróság így Kaltea esetében sem alkalmazhatott súlyosabb büntetést, mint az ügyészi indítványban szereplő egy év felfüggesztett szabadságvesztést és a pénzbüntetést.

A Kaleta-ügy | Magyar Hang

Az ítélettel kapcsolatban több Fidesz-közeli személyiség is hangot adott kritikus véleményének, így a kormánypárt EP-képviselője, Deutsch Tamás és a volt amerikai magyar nagykövet, Szemerkényi Réka is. A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni programjának vezetője, De Coll Ágnes a Magyar Hangnak adott interjújában úgy vélekedett: az enyhe büntetés rossz üzenetet közvetít a társadalomnak.

Miután az ügyészség elfogadta az ítéletet, már csak Kaletán múlt, hogy az jogerőre emelkedik-e. A Blikk a hét elején megkereste a vádlott ügyvédjét, hogy vajon ők is elfogadják-e az ítéletet, ám ő nem akart nyilatkozni, mondván, nincs sajtónyilatkozati joga.