Épp a leghányattatottabb sorsú megyékben veszítették el a legtöbben a munkájukat

Épp a leghányattatottabb sorsú megyékben veszítették el a legtöbben a munkájukat

Munkanélküliség (Forrás Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Privatbankar.hu átböngészte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) márciusi területi statisztikáját, hogy képet kapjon arról, mely megyékben indultak be elsőként a leépítések a koronavírus-járvány következtében. 

Az NFSZ korábban közzétette, hogy a regisztrált álláskeresők száma egy hónap alatt mintegy 17 ezer fővel 281 ezerre emelkedett márciusban, ami az akkori munkaerőpiaci hírek függvényében meglepően alacsony növekedés volt.

Összesítésükből azonban az is kiderül, hogy a 17 ezer új álláskereső 46 százaléka három megyéhez köthető, ezekben a régiókban arányaiban és létszámot tekintve is kiugró lehetett az elbocsátások aránya. Ez 8028 embert jelent, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyéből kerültek ki, vagyis olyan helyekről, ahol eddig is nehéz, ha nem éppen kilátástalan volt munkát találni.

Hogy ennek mi az oka, az a statisztikából nem derült ki. A portál valószínűsíti, hogy a közfoglalkoztatottak száma csökkent, illetve hogy ezekben a térségekben a vállalkozások még néhány hétig sem tudták megtartani a dolgozóikat, így már a koronavírus-válság kezdetekor kénytelenek voltak elküldeni őket.

A legtöbb regisztrált álláskereső márciusban Borsod-Abaúj-Zemplén (39 462), Szabolcs-Szatmár-Bereg (31 087) és Hajdú-Biharban (22 868) megyében volt. A kisebb településeken egészen kiugró, 35 százalék feletti munkanélküliségi arányokat is találtak, az ezer főnél nagyobb településeken is volt, ahol 30 százalék felett volt a munkanélküliek aránya. Tiszaburán például 595 regisztrált állástalan volt márciusban, mintegy 140 fővel több az előző havinál, az álláskeresők aránya pedig 31,84 százalékot tett ki. Sajókazán egyetlen hónap alatt másfélszeresére nőtt az álláskeresők létszáma, 246-ról 424-re, és 22,27 százalékos volt a regisztrált állástalanok aránya.

Volt azért meglepetés is a statisztikában: Baranya megyében például csökkent az álláskeresők száma, 300-zal.