Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Jobbik

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Jobbik

Egyetemi képzés (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez a Jobbik az Erasmus-ügy miatt. A párt azzal érvelt, hogy vészesen közeleg a határidő, hogy a magyar diákok, oktatók és kutatók szeptembertől részt vehessenek az EU-s programokban. Júliusban kellene ugyanis aláírni azokat a pénzügyi kötelezettségeket, melyek ezen programokba való részvételt lehetővé tennék, az EU szóvivője szerint azonban nincs olyan lényeges előrelépés, ami bizakodásra adna okot. A következő őszi parlamenti ülés tehát már későn van ahhoz, hogy ezeket az EU által kívánt változtatásokat meg lehessen tenni. – Ha nem történik előrelépés, akkor euró százmillióktól esnek el azok a magyar egyetemek, amelyeket „úgynevezett modellváltással kézi vezérléses alapítványi formába kényszerített a kormány” – írta az ellenzéki párt.

Ujvári Balázs, az Európai Bizottság egyik szóvivője múlt héten beszélt arról – az Euronews beszámolója szerint –, hogy „nagyon intenzív tárgyalások folynak az Európai Bizottság és Magyarország között az Erasmus+ diákcsere-program finanszírozásának felfüggesztése miatt, ezek azonban még nem vezettek eredményre”. – Világos, hogy Magyarország még nem válaszolta meg az aggodalmakat, ezért további megbeszélésekre van szükség – mondta. Korábban az Európai Unió összeférhetetlenségre hivatkozva kizárta a modellváltásban résztvevő alapítványi formában működő magyar egyetemeket az Erasmus+ és a Horizon Europe programokból, mert a kuratóriumi tagok között sok kormányzati politikus volt, ez pedig veszélyt jelentett az uniós források elköltésére. Ujvári Balázs akkor célnak nevezte, hogy július közepéig elvi egyezséget kössön Magyarország és az Európai Bizottság a bevezetendő intézkedésekről.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az erről szóló hírekre reagálva valótlannak nevezte, hogy az egyetemeknek nyár közepéig meg kellene újítaniuk a lejáró Erasmus szerződéseiket. Azt is írták, hogy a kormány vállalásának megfelelően minden egyetemnek biztosítja azokat a forrásokat, melyek segítségével társult tagként az oktatási együttműködésben részt vehetnek.

Címkék: Erasmus