Érettségi: 1848-as szónokokról szólt a szövegértési feladat

Érettségi: 1848-as szónokokról szólt a szövegértési feladat

Tételfüzeteket oszt ki egy tanár a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2021. május 3-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn kilenc órakor megkezdődtek a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgái. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1 155 helyszínen 71 121, emelt szinten 72 helyszínen 2380 vizsgázó tesz érettségit.

Az Eduline oktatási portál cikke szerint az 1848-as szabadságharc szónokairól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról szóló cikket kaptak a magyarból középszinten érettségizők – ez alapján kell megoldaniuk tizenegy szövegértési feladatot. A szövegalkotás során új szakkör elindításáról írhatnak hivatalos levelet, vagy a társasjátékok mellett vagy ellen fogalmazhatnak meg érveket.

A 24.hu pedig úgy tudja, az érvelési feladatban egy pszichológiai cikk is szerepelt.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsga 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: az elsőre 90, a másodikra 150 perc áll rendelkezésükre.

A szövegértési és az szövegalkotási feladat az I. feladatlapon szerepel.

A dolgozatokat 90 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztható ki a II. feladatlap, amely egy műértelmező szöveg alkotását várja el a vizsgázóktól: ez a diák választása szerint lehet egy mű értelmezése vagy két mű összehasonlítása adott szempontok mentén.

A magyar nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli vizsgája szintén 240 perces. Az írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból áll. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására.

A tartalomra elérhető 90 pont mellett a helyesírásra és az írásképre további 8+2 pont szerezhető mindkét szinten. Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 73 helyszínen 167 vizsgázó tesz érettségit. A vizsgákat szigorú egészségvédelmi óvintézkedések (testhőmérséklet-mérés, maszkviselés, távolságtartás, létszámkorlátozás) mellett tartják. Kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak a vizsgák.
   
    

Címkék: oktatás, értettségi