Erőteljes lejtmenetben a magyar gazdaság a cégvezetők szerint

Erőteljes lejtmenetben a magyar gazdaság a cégvezetők szerint

Zuhan a gazdaság a Covid-19 válság hatására (Forrás: Piaxabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megkérdezett cégvezetők csaknem hatvan százaléka árbevétel-csökkenést vár az idei évben, 20 százalékuk szerint annak mértéke meghaladja majd a 30 százalékot – olvasható a G7 és az SAP közös felmérésében.

A válaszadók harmada a legkisebb 2–20 fő közötti mikrovállalkozások közül került ki, negyedük pedig a legnagyobb, 500 fő feletti cégek közül. A válaszokból kiderül, hogy összességében 10-ből 6 cég vár kisebb-nagyobb csökkenést az idei árbevételében, 3 cég stagnálásra számít, és 10-ből mindössze 1 cég számol növekedéssel. 

A legsúlyosabb a helyzet a vendéglátásban, turizmusban tevékenykedő cégeknél, ahol a megkérdezetteknek csaknem a fele – elsősorban a legkisebb cégek – 50 százaléknál nagyobb visszaesésről számolt be, és több mint negyedük 31–50 százalék közötti bevételcsökkenésre számít. Valamivel jobb a helyzet az autóiparban, ahol a cégek 21 százaléka számol 50 százaléknál nagyobb visszaeséssel, és ugyanennyien 31–50 százalékos csökkenéssel.

A portál szerint a válaszokból az a kép rajzolódik ki, hogy a 3–7 százalék közötti visszaesésről szóló előrejelzéseknél súlyosabb lehet a válság, inkább két számjegyű recesszióra lehet számítani. 

Szomorú képet mutat az elbocsátásokkal kapcsolatos statisztika is. A turizmus-vendéglátás krízishelyzete itt is jól leképeződött, 5-ből 4 vállalkozásnak kellett megválnia munkavállalóktól, a maradék 20 százalék pedig létszámstopot rendelt el, más választ nem is jelöltek be a szektort képviselő cégek. Ezek a cégek az esetek nagy részében jelentősebb elbocsátásokra is kényszerültek, jellemzően dolgozóik felétől-kétharmadától kellett megválniuk, hiszen több hónapra kiürült a budapesti belváros, főleg a turistákat kiszolgáló vendéglátó helyek, éttermek, szállodák.

A másik erősen érintett területen, az autóiparban dolgozó vezetők válaszai alapján minden második cégnél voltak elbocsátások (5 és 50 százalék közötti), míg negyedüknél nem változott az állomány. A lista másik végén, az IT szektor cégeinek 9 százaléka pedig még bővített is ebben az időszakban.

A kormánytól várt segítséget firtató kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy a legtöbben az adók és járulékok csökkentésére és az elbocsátások megelőzésére adott érdemi bértámogatásra szavaztak, ennek örülnének, a válaszok felét ez a két kategória teszi ki. Különösen a legnagyobb bajban lévő, 30 százalékosnál nagyobb árbevétel-csökkenést váró cégek jelölték meg ezeket a válaszokat.