Esztergom is bezár szinte mindent, kivéve a veszteséges élményfürdőt

Esztergom is bezár szinte mindent, kivéve a veszteséges élményfürdőt

Régi lakó- és egyházi épületek az esztergomi városközpont Pázmány Péter utcájában és a Mindszenty hercegprímás téren (fent). A sárgászöld színű nagyobb épület (k) a 19. század közepén alapított Érseki Felsőbb Nőnevelő Intézet egykori Tanítónő-képzője. Mellette az 1726-1750 között épült Vízivárosi Szent Kereszt ferences templom, valamint a Loyolai Szent Ignác tiszteletére szentelt katolikus barokk műemlék templom az Érseki palota részletével (j). Balra, távolabb a Mária Valéria híd (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyitva tarthat a veszteségesen működő esztergomi Élményfürdő, miközben az iskolások és sportolók által is használt Szent István fürdőt a magas rezsi miatt bezárják a városban – hangzott el az RTL Híradóban. A helyi ellenzék szerint azért, mert az Élményfürdő bezárása érzékenyen érintené a mellette lévő hoteleket, amelyek a Mol elnök-vezérigazgatójának érdekeltségébe tartoznak – aki a polgármester unokabátyja.

Hétfőn fogadott utoljára látogatókat az esztergomi Szent István fürdő, az önkormányzat ugyanis a magas rezsire hivatkozva a fűtési időszak végéig bezárja a fürdőt. Itt tanulnak úszni az iskolások, és itt edzenek a sportolók is. Ők egyelőre nem tudják, hogy hol folytatják a felkészülést a versenyekre. Máshol is spórol az önkormányzat. Novembertől bezárják a Művelődés Házát, elhalasztják a színházi előadásokat, felfüggesztik az olvasókör, a közösségi ház és a könyvtár működését és összevonják az óvodákat is.

A takarékosság azonban a szintén önkormányzati tulajdonban lévő Aquasziget Élményfürdőt nem érinti. Pedig a fürdő 44 millió forint veszteséggel zárta a tavalyi évet, egy júliusi polgármesteri előterjesztésből pedig kiderült, hogy idén havonta átlagosan 4,7 millió forint hiányt termel. A helyi ellenzék a Mol elnök-vezérigazgatójának érdekeltségébe tartozó hotelekkel magyarázza a döntést. „A szállodák Hernádi Zsoltnak a tulajdonában vannak – így vagy úgy, különböző cégeken keresztül – míg a polgármestert Hernádi Ádámnak hívják. Unokaöcs és unokabáty viszonyban vannak egymással. Nyilván ez megnehezíti egy olyan döntés meghozását, amely arról szólna, hogy itt most takarékossági okokból be kellene zárni” – mondta az RTL-nek Bádi Gábor esztergomi önkormányzati képviselő. 

Hernádi Ádám polgármester nem adott interjút az RTL-nek, csak egy rövid közleményt küldött, amiben a fideszes irányt tartva a „brüsszeli szankciókat” hibáztatta, de hozzátette, igyekeznek mindenki számára megtalálni a legjobb megoldást. A sportegyesületek plusz költségek nélkül, „a strandfürdőben biztosított feltételekkel használhatják” az élményfürdőt – írta.