Ezúttal a külügy beszélt mellé Orbán pisai landolásával kapcsolatban

Ezúttal a külügy beszélt mellé Orbán pisai landolásával kapcsolatban

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára beszélget útban hazafelé a repülőgépen az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójáról 2012. október 19-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kitartónak bizonyul Hadházy Ákos, továbbra sem adta fel, hogy részleteket tudjon meg Orbán Viktor olaszországi kitérőjéről. Ezúttal a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM) kérdezte a pisai útról.

Emlékezetes, hogy a miniszterelnök március elsején a Magyar Honvédség 604-es jelzésű Airbusával tért vissza Kairóból, ám ahelyett, hogy egyből Budapestre repült volna, a honvédségi gép Toszkánában megszakította útját, és egy órás pisai kitérő után indult csak tovább, már a miniszterelnök nélkül. Ez mintegy 1000 kilométerrel hosszabb utat és valószínűleg több millió forinttal nagyobb útiköltséget jelent az eredeti útvonal költségeihez képest. Orbánt és feleségét ezután Firenzében látták, kezükben bevásárlószatyrokkal.

Hadházy Ákos személyesen a miniszterelnöktől is szerette volna megtudni, hogy ki adott utasítást (a látszat alapján a shoppingolás kedvéért történő) olaszországi leszállásra – ám Orbán érdemi válasz helyett zavartan nevetgélt, majd sunyi, szőrét hullató, rossz vidéki rókának nevezte a független képviselőt.

Hadházy most arra volt kíváncsi, hogy Orbán fizetett-e a külügynek a pisai leszállással járó költségek miatt. A KKM részéről válaszoló Sztáray Péter államtitkár ugyan nem rókázott, de levelében így sem volt sok köszönet. „A hivatkozott út megszervezésére a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek figyelembevételével került sor” – írta. Vagyis, az egyszerű és érthető kérdése nem reagált, az említett jogszabályokat sem sorolta fel.

Az RTL napokban megjelent cikkéből ugyanakkor annyit legalább tudhatunk, hogy 2022 óta mennyibe kerültek a miniszterelnök közpénzből fizetett, állami különgépes útjai. Mint közérdekű adatigénylésükkel kiderítették, Orbán Viktor 2022 januárja és 2023 június 15-e között 51 hivatalos látogatást tett külföldön, és ebből 18 alkalommal repült a honvédség által biztosított Airbus A319-es különgéppel. Az utazások  a Külgazdasági és Külügyminisztérium adatközlése szerint a napidíjat, a szállást és az útiköltséget is beleértve körülbelül 502 millió forintba kerültek – az útiköltség ebből 93 millió forintot, míg a szállás 395 milliót tett ki.