Itt van Orbánék magyarázata az állami repülőgép ezer kilométeres kitérőjére

Itt van Orbánék magyarázata az állami repülőgép ezer kilométeres kitérőjére

Az Orbán Viktort szállító állami repülőgép útja Kairóból Budapestre (Fotó: Hadházy Ákos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Technikai landolás” során szállt ki Pisában Orbán Viktor a hazafelé tartó kormánygépből – ezt válaszolta az RTL megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ. „Ahogyan Gulyás miniszter úr a Kormányinfón már világosan kifejtette, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatáson volt Egyiptomban, onnan visszafelé egy technikai landolás során szállt ki egy olaszországi repülőtéren” – írták.

Pető György pilóta, légiközlekedési szakértő azonban az rtl.hu megkeresésére arról beszélt, hogy akkor beszélhetnénk technikai leszállásról, ha nem eleve eltervezett volt az út megszakítása, illetve ha Kairóból Budapestre szólt volna az útvonalterv, és legfeljebb néhány tíz kilométerre térnek ki, hogy leszálljanak egy repülőtéren. Ilyenkor azonban utas nem száll ki a gépből. Hozzátette: a technikai landolás célja lehet például, hogy a pilóta meggyőződjön arról, hogy nincs a repülés biztonságát veszélyeztető műszaki probléma. Ha Kairótól Pisáig szólt az útvonalterv, akkor az semmiképpen nem minősül technikai leszállásnak, az egy tervezett repülés. 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hétfőn bejelentette, hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tesz a kitérő miatt. Múlt héten először a 24.hu mutatott olvasói fotókat a Firenzében sétáló Orbán Viktorról és felségéról, majd az Olaszországban tanító Stefano Bottoni történész írta meg, hogy a városban tanuló lányát látogathatta meg a miniszterelnök családja. Hadházy Ákos számítása szerint a kitérő pedig legalább 3-4 millió forintba kerülhetett az adófizetőknek a gép üzemeltetési költségét tekintve. „A kairói reptér és a Liszt Ferenc Repülőtér közötti útvonal légvonalban 1140 tengeri mérföld (kb. 2200 km). A miniszterelnök azonban önös érdekből az állami tulajdonú repülőgépet a Kairó – Pisa – Budapest útvonalra térítette el. Az első szakasz Pisáig 1291 mérföld (kb. 2400 km), onnan Budapestig további 436 mérföld (kb. 800 km). Belátható tehát, hogy a miniszterelnök észak-olasz MAGÁNPROGRAMJA miatt, a több mint százfős utasszállító 2200 km helyett 3200 kilométert repült – ez 1000 KILOMÉTERES KITÉRŐ, amit egy utasszállító gép több, mint egy óra alatt tud lerepülni” – írta Hadházy Ákos, hozzátéve, hogy a menetidő 1 óra húsz perccel volt hoszzab, mint odafelé.