Fejlesztések maradnak el a tolnai falvakban az elvonások miatt

Fejlesztések maradnak el a tolnai falvakban az elvonások miatt

(Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehéz helyzetbe hozza tolnai aprófalvakat a gépjárműadó helyben maradó részének elvonása és a vállalkozások által fizetendő iparűzési adó bevallásának jövő évre halasztása. A Települési Önkormányzatok Szövetségének számításai szerint jövőre mintegy 400 milliárd forinttól esnek el a városok és a falvak a kormányzati elvonások miatt – számolt be a Tolnatáj TV.

Bogyiszlón rendezvények és épületfelújítások maradnak el az elvonások miatt, sőt még az önkormányzati dolgozók bérfizetése is nehézséget okozhat – erről beszélt Tóth István fideszes polgármester a csatornának. Minél kisebb települést nézünk, annál kevesebb az ipar, annál kevesebb a gépkocsi, így ennek megfelelően az adóbevételek is – mondta a bő kétezres község első embere, hozzátéve, hogy az intézkedések következményei a kistelepüléseknél csúcsosodnak, a nagyobbak valamivel könnyebben korrigálhatják a hiányt. Bogyiszlóról az intézkedésekkel megközelítőleg 5 millió forintot vont el a kormány, ami az eddigieknél sokkal takarékosabb működést követel meg.

Kétyen a helyi adóbefizetések 30 százaléka a gépkocsiadó-befizetésekből származik, ez évente 3 millió forintot jelent. Ám a közel 700 lelkes faluban ez is jelentős tétel, a polgármester szerint emiatt fejlesztés, például a játszótér felújítása maradhat el a településen. Gödrei Zoltán polgármester abban bízik, hogy a kormány pályázatokkal és normatív támogatásokkal visszaad majd pénzeket az önkormányzatoknak – magyarázta a televízió kamerája előtt.

Az önkormányzatok több mint 50 százaléka legfeljebb két hónapra elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkezik – derül ki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) május közepén készített felméréséből, melyet a Népszava ismertetett. A szervezet elnökségi ülésen a jövő évi költségvetés értékelésekor a felmérés alapján már arra jutottak: az önkormányzatok tizedének év végéig biztosan olyan súlyos likviditási nehézségei lesznek, hogy hitelfelvételre kényszerül.

Jövőre nincs többletforrás az önkormányzatok működtetésére a költségvetésben, csak az eddigi források közötti átrendeződés figyelhető meg – hangzik a TÖOSZ álláspontja.