Fél év alatt egyetlen köztársasági kegyelmi kérvényt sem bíráltak el

Fél év alatt egyetlen köztársasági kegyelmi kérvényt sem bíráltak el

Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond a párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat eskütételén a Művészetek Palotájában 2024. július 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2024 január 1. és június 30. között egyetlen kegyelmi kérvényt sem bíráltak el a köztársasági elnöki hivatalban, ami körülbelül 3-400 kérelem parkoltatását jelentheti – írja a Hvg.hu.

Az igazságügyi tárca második negyedéves statisztikájából derült ki, hogy az év eleje óta senki sem kapott államfői kegyelmet, de elutasításra sem került egyetlen kérvény sem. Nem túl meglepő módon Novák Katalin már az év eleje óta nem foglalkozott kegyelmi kérvényekkel, és Novák lemondása után ezt a gyakorlatot Sulyok Tamás jelenlegi államfő is folytatta. A portál emlékeztetett rá, hogy 1990 óta nem fordult elő olyan eset, hogy ennyi ideig szüneteljen a kegyelmezési gyakorlat. Bár nincs kötelezettség arra vonatkozóan, hogy a beérkezett kegyelmi kérvényekről mikor kell döntenie az államfőnek, Sulyok Tamás asztalán mára több száz kérvény sorakozhat.

A kegyelmi botrány következményeként immár tizenharmadjára módosították az Alaptörvényt. 2024. július 1-jén lépett hatályba az Orbán Viktor által írt jogszabály-változtatás, amely eltörölte az igazságügyi tárca kontroll- és előkészítő szerepét is. Ma már a Sándor-palota kezeli és készíti elő az államfőnek a kegyelmi aktákat, beleértve a büntetőeljárás részleteit és a kegyelmet kérők indokait. Így teljes mértékben hiányzik majd a miniszter támogató vagy elutasító javaslata is.

Novák Katalin a kegyelmi kérvények pozitív elbírálása terén rekordot döntött a rendszerváltás óta kinevezett köztársasági elnökök között. Emlékezetes, hogy április 27-én egy nap alatt adott 22 kegyelmet a pápalátogatás miatt. Akkor már nyilvános volt, hogy Budaházy György is kegyelmet kapott, de K. Endre neve még ismeretlen volt, pedig ő is ekkor kapta meg a köztársasági kegyelmet, amibe végül belebukott Novák Katalin.