Fidesz: igazságos a gyöngyöspataiak oktatással történő kártérítése

Fidesz: igazságos a gyöngyöspataiak oktatással történő kártérítése

Hollik István kormányszóvivő a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. december 19-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánypártok jónak és igazságosnak tartják a gyönyöspatai roma családoknak a kormány azon javaslatát, hogy az állam ne pénzben, hanem oktatással és képzéssel fizesse ki a szegregáció miatt megítélt kártérítést – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Az MTI által idézett Hollik István a témában szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatón aláhúzta, a baloldal idején valóban volt szegregáció a gyöngyöspatai iskolában, a „cigány gyerekek ezért valóban szenvedtek hátrányt abban az időszakban. (…) A helyzet rendezése azonban úgy igazságos, ha a cigány gyermekeket kárpótolják, éppen ezért az ő felzárkózásukat kell segíteni, méghozzá oktatással, képzéssel, fejlesztéssel és nyelvoktatással”.

– Arra kérjük a Soros-szervezeteket – akik első helyen felelősek azért, hogy ez az egész helyzet előállt –, hogy ha valóban fontos nekik a cigány gyermekek ügye, akkor most tegyék félre a politikát és a pénzügyi céljaikat, és ne akadályozzák ennek a jó javaslatnak a megvalósítását és elfogadását – mondta Hollik István.

Századvég: a magyarok kétharmada igazságtalannak tartja a százmilliós gyöngyöspatai kártérítést | Magyar Hang

Felmérésük szerint a baloldali szavazók többsége sem tartja megfelelőnek a hatvan gyereknek megítélt összeget.

A kormánypárti politikus arra biztatta a helyi roma családokat, hogy fogadják el a kormány javaslatát és a pénz helyett válasszák gyermekeik oktatását és fejlesztését. „Ez a legjobb megoldás mindenki számára” – tette hozzá.

Völner: a kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett. „Ez az első és legfontosabb lépés a »börtönbiznisz« megállítására” – tette hozzá.

Az elkövetkező napok, hetek vonatkozó feladataival kapcsolatban arról beszélt, hogy a szaktárca felülvizsgálja a szabályozást, és annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen. „A kormány álláspontja az, hogy a »börtönbiznisz« egy tudatos visszaélés a joggal, az uniós és a magyar joggal is” – szögezte le Völner. Az államtitkár szerint ez a tevékenység károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét.

Mint mondta, a társadalom elvárása nem az, hogy a börtönben a bűnözők meggazdagodjanak, és elfogadhatatlan, hogy akár súlyos, erőszakos bűnözők és az őket segítő dörzsölt ügyvédek milliókat tegyenek zsebre a börtönévek alatt úgy, hogy mindenféle mondvacsinált ürüggyel beperlik az államot az állítólagos rossz börtönkörülményekre és zsúfoltságra hivatkozva.

Völner Pál azt is kiemelte: az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el, mint például Magyar György és ügyvédi irodája. Hozzátette, hogy az ügy súlyosságát és a „börtönbiznisz” mértékét jól mutatja, hogy eddig 12 ezer pert indítottak és már a 10 milliárdot is eléri az az összeg, amit az államtól kipereltek. Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt években nőtt a börtönférőhelyek száma, és új modern börtönök épültek.