Figyeli az Európa Tanács Magyarországot

Figyeli az Európa Tanács Magyarországot

Orbán Viktor és Varga Judit (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének monitoring bizottsága szerdai virtuális ülésén úgy döntött, hogy jelentést kér a magyarországi demokrácia és az emberi jogok állapotáról. A jelentéstevő a balközép Mozgalom a Változásért pártszövetség tagja, George Papandreou volt görög miniszterelnök lesz. Erről a közgyűlés legnépesebb, szocialista frakciójának helyettes vezetője, a monitoring bizottság tagja, Gurmai Zita tájékoztatta a Népszavát.

A cikk szerint a 92 tagú monitoring bizottság fideszes alelnöke, Németh Zsolt hiába próbálta későbbre tolni a határozatot, a testület szerint indokolt a Magyarországgal foglalkozó „periodikus jelentés” elkészítése.

A monitoring bizottság jelenleg egyébként tizenkét ország – Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Lengyelország, Moldova, Oroszország, Örményország, Szerbia Törökország és Ukrajna – belső állapotát követi szoros figyelemmel. Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegró javuló tendenciát mutat, esetükben a testület úgynevezett posztmonitoring párbeszédet folytat. Magyarország Máltával és Romániával egy harmadik kategóriába tartozik, amelyekről rendszeresen kérnek jelentést.