Fittyet hányt a házi őrizet szabályaira – letartóztatták M. Richárdot

Fittyet hányt a házi őrizet szabályaira – letartóztatták M. Richárdot

M. Richárd (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ügyészi indítványra a bíróság elrendelte M. Richárdnak, a Dózsa György úti halálos közlekedési baleset egyik gyanúsítottjának letartóztatását, mert ismét megsértette a házi őrizet szabályait.

A 24.hu értesülése szerint M. Richárdot bilincsben vitték a fogdára. A bűnügyi felügyelet alatt álló M. Richárd korábban is megszegte egyszer a házi őrizet szabályait. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a vádlott hétfőn a februári esethez hasonló módon szegte meg a kényszerintézkedés szabályait.

A kerületi ügyészség csak az orvosi kezelésen történő részvétel érdekében, csak az oda- és visszautazás, illetve a kezelés időtartamára engedélyezte a tartózkodási helyének elhagyását. Ennek ellenére M. Richárd beült egy belvárosi étterembe, és ott tartózkodott. A jogsértő magatartás észlelése után rendőrök előállították, majd őrizetbe vették. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség emellett megállapította, hogy a férfit a napokban a Központi Nyomozó Főügyészség újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként. Ezzel egyidejűleg arra is felmerült adat, hogy a gyanúsított a közlekedési bűncselekmény miatti nyomozásban a bizonyítás megnehezítésre törekedett. Minderre tekintettel, a kerületi ügyészség álláspontja szerint a házi őrizet, illetve bűnügyi felügyelet magatartási szabályainak többszörös megszegése mellett már a bizonyítás meghiúsításának, illetve a bűnismétlésnek a veszélye miatt is indokolt M. Richárd gyanúsított letartóztatása.

M. Richárd 2017 május 15-én okozott balesetet, amikor luxusautójával 140 kilométer/óra sebességgel belerohant egy másik autóba, amelyik éppen kanyarodott. Mint kiderült a balesetet okozó autó volánjánál M. Richárd ült, akit kecskeméti maffiaperben súlyos börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A baleset két ember halálát okozta, öten pedig súlyosan megsérültek.

A sajtó a baleset óta eltelt időben többször felhívta a figyelmet arra, hogy M. Richárddal feltűnően kesztyűs kézzel bánik a bűnüldözés. Ezt amiatt is furcsának tartotta a bűnügyi sajtó, mert több mint 11 évvel ezelőtt az említett maffiaperben nyolc év börtönbüntetést ért az, mait M. Richárd elkövetett. Ő volt ugyanis a maffia módjára működő szervezett bűnbanda fegyverbeszerzője, döntési és irányítási joggal is rendelkezett. A banda tagjai kábítószer-kereskedelemből, prostitúcióból, védelmi pénzek beszedéséből éltek.

M. Richárdot a balesetet követően nem helyezték előzetes letartóztatását. Ez komoly felháborodást váltott ki a közvéleményben, ugyanis kiderült, hogy úgy vezette luxusautóját, hogy nem is volt érvényes jogosítványa, mivel egy másik baleset miatt már büntetőeljárás alatt állt, amelyben bevonták vezetői engedélyét. Szabad lábon hagyták azt követően is, hogy a laborvizsgálati eredmények kimutatták, hogy korábban drogot fogyasztott, a vizeletében kokaint találtak, még ha csak „biológiailag inaktív bomlástermék” formájában is. Vélhetően azért döntöttek az M. Richárd számára feltűnően kedvező módon, mert nem tartottak a bűnismétlés veszélyétől. Csakhogy a tragikus kimenetelű eset után is lefotózták egy másik luxusjárgány volánja mögött a fővárosban, ekkor is jogosítvány nélkül. A bíróság nem tartott attól, hogy M. Richárd megszökik. Fura módon erre még alapos indokot is találhatott a bíróság, hiszen a baleset után M. Richárd a távoli Seychelle-szigetekre ment nyaralni, ahonnan visszajött Magyarországra. M. Richárd esetében ez a kesztyűs kézzel való bánásmód azért is feltűnő volt, mert ha egyszer mégis bűnösnek találja majd a bíróság, akár tíz évet is kaphat halálos közúti baleset okozásáért és kábítószer birtoklásáért.

Az ügyészség többször is indítványozta M. Richárd előzetes letartóztatását, de a bíróság rendre elengedte. Csak hónapokkal a baleset után rendelték el házi őrizetét, később nyomkövetővel is súlyosbították a „kényszerintézkedést”, aminek szabályait többször is megsértette.

Időközben kiderült, hogy egy időben M. Richárd látta el egy belvárosi pizzériát működtető cég ügyvezetését is. Ez az a vendéglátóhely, amelynek korábbi tulajdonosát a szervezett alvilághoz tartozó bűnözők megfenyegették, elvették az üzletét, elüldözték Magyarországról. Achilles Filippo Sparta félt, hogy megölik, ezért ment el – legalábbis ezt nyilatkozta az egyik tévének. Amúgy volt nyomozás az ügyben, súlyos testi sértés, mérgezés és csalás miatt, de valahogy nem jutottak eredményre. Meg is szüntették az eljárást. M. Richárd mossa kezeit: a cég, ahol ő ügyvezető, csak bérli az éttermet az új tulajdonostól…