Föld alá kerül a Trianon-emlékhely

Föld alá kerül a Trianon-emlékhely

Nemzeti összetartozás emlékhelye (Fotó: Steindl Imre Program Zrt.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A talajszint alá süllyesztik az ország Trianon-emlékművét, amelyet a szerződés aláírásának jövőre esedékes száz éves évfordulójára emelnek – írta meg az Index és a Népszava. Az alkotás a Nemzeti összetartozás emlékhelye nevet viseli, és az Alkotmány utca Parlament felőli végénél alakítanak ki. A nyilvánosságra hozott tervek szerint egy 100 méter hosszú, a Honvéd utcáig érő rámpán lehet lejutni egy nagy gránittömbhöz, annak a közepén egy örök láng ég majd. A rámpa két oldalán a történelmi Magyarország több mint 12 ezer településének neve (az ország mai területén találhatók is) lesz olvasható. A falvak-városok nevei véletlenszerű sorrendben kerülnek a falakra az 1913-as helységnévtár alapján.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetőjének szavaiból kiderült, hogy az emlékhely nem fogja zavarni az Országház panorámáját az utcából. A járdát egy megemelt gyepsáv választja majd el a járdától. Mivel a most az Alkotmány utca végén található parkolókat megszüntetik, nagyobb helyet használhatnak majd a gyalogosok. Az emlékhely kialakítását és a felszíni rendezést is a Wachsler vezette nonprofit cég végzi majd, a kivitelezésre valamivel több mint 5 milliárd forintot kaptak. Az emlékhellyel 2020. május 31-ig kell elkészülni.

Mindkét lap emlékeztetett arra, hogy szintén a Steindl-program részeként alakítják át a Vértanúk terét, ahová a Horthy-korban ott állt Vörös Terror áldozatainak emlékművét állítják vissza. Ennek hiteles rekonstrukcióját Elek Imre szobrászművész készíti.