Folytatódik a ferencvárosi pad kálváriája: most a Mi Hazánk festette nemzeti színűre

Folytatódik a ferencvárosi pad kálváriája: most a Mi Hazánk festette nemzeti színűre

Csütörtök délutánra már nemzetiszínűre festették a ferencvárosi padot. (Fotó: Lakner Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mi Hazánk nemzeti színűre festette a padot, jogi védelmet ajánl a fradistáknak, és az ország minden részén át fogja festeni az LMBTQ-jelképeket, ha máshol is ilyen propaganda-festésbe kezd ez a lobbi – jelentette be Toroczkai László pártvezető a Twitteren. Azt is kilátásba helyezte, hogy ők fognak feljelentést tenni nemzeti jelkép megsértése miatt, ha valakik átfestik a piros-fehér-zöldet. 

A padot először egy hete festette le szivárványszínűre a Ferencvárosi Önkormányzat és az Amnesty International. Ez kiváltotta a ferencvárosi drukkerek jobbszárnyának haragját, akik szombatra zöld-fehérre festették. Ezután ismét visszafestették szivárványszínűre, de nem sokkal később csuklyás emberek újra zöld-fehérre mázolták. Végül meglepő fordulattal valaki barnára festette, mellé pedig egy papírlapra megírta a pad feltételezett gondolatait is: „Én csak egy pad szeretnék lenni. Ami jó mindenkinek. Neked is. Neki is. Nekünk.”

Csütörtök reggel újra szivárványszínű lett a pad, amelynél Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója tartott sajtótájékoztatót. Baranyi Krisztina bejelentette, hogy elindítanak egy olyan pályázatot, ahol bárki jelentkezhet és bárki pályázhat akár ennek a padnak a lefestésére is az év 12 hónapjában, azzal a kikötéssel, hogy a Pride hónapjában ez a pad mindig szivárványszínű legyen. Azt is megígérte, hogy őrizni fogják a padot, ennek ellenére csütörtök délután a Mi Hazánk sikeresen akciózott.

Kollégánk is a helyszínen járt csütörtök délután négy óra körül, akkor éppen rendőrök vizsgálgatták a tett helyszínét. A pad nagy „népszerűségnek” örvendett, az arra járók szinte mind megjegyzéseket tettek rá, volt, akinek tetszett a piros-fehér-zöld szín, mások nem értették, minek ez a balhé. Egyik olvasónk, aki a közelben lakik, arról számolt be délután öt óra felé, hogy a rendőrök elkaphattak valakit, de azt nem lehetett megállapítani, hogy melyik „padfestő” csoporthoz tartozik. Ugyancsak tőle kaptuk a hírt, hogy estére lefóliázták a padot, és teljes volt a rendőri készültség.