Forgács Péter a Facebookról tudta meg, hogy már nem ő a győri színház igazgatója

Forgács Péter a Facebookról tudta meg, hogy már nem ő a győri színház igazgatója

Budapest, 2015. március 26. Forgács Péter színész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója mesél a színház történetéről és előadásairól a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Neheztelésének adott hangot Forgács Péter színész, rendező, a Győri Nemzeti Színház eddigi igazgatója, hogy a közösségi médiából kellett arról értesülnie, hogy a következő ciklusra nem ő nyerte el a kulturális intézmény vezetésének lehetőségét.

A Jászai Mari-díjas művész tíz éve vezeti a nyugat-magyarországi nagyváros színházát, és az ő 2011-es igazgatói megbízatása sem járt botrány nélkül: a kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező Eperjes Károly is pályázott, de megsértődött, mert „helyette” Forgácsot választották akkor.

Most Forgács szavaiból is némi sértődöttség érezhető ki, azt írta a Győri Nemzeti Színház Facebook-oldalán: „Borzasztóan csalódott vagyok, hogy az igazgatói pályázat eredményéről a facebookról értesültem az ismerőseim által. Mindezt úgy, hogy a nyertes pályázón kívül vélhetően senkit nem tájékoztattak hivatalos formában a végleges döntésről. Úgy gondolom tizenkét évad igazgatása után, és a város kulturális életéért tett szolgálatom tükrében méltatlan ez az eljárásmód.”

Pedig az igazgató, akit sokan David Hasselhoff magyar hangjaként is ismerhetnek, sokat tett azért, hogy elnyerje a fideszes városvezetés jóindulatát. A közelmúltban a kormánymédiában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (eddig) folyó oktatás minőségét kritizálta: „Forgács Péter, a győri Nemzeti Színház igazgatója azt mondja, hogy a budapesti Színművészetin végzett színészek nem nagyon akarnak vidékre jönni. És találkozott olyan, Budapesten végzett fiatal színésszel, akit szakmai szempontból jobb lett volna a pályára sem engedni” – írta tavaly nyáron Forgácsra hivatkozva az Origo.

Az igazgatói pályázatot egyébként Bakos-Kiss Gábor nyerte, aki – ahogy az Úgytudjuk.hu fogalmazott – „az egyetlen nem győri pályázó” volt. Bakos-Kiss Gábor Forgácshoz hasonlóan Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Győri Nemzeti Színház társulatának tagja és jogász.