G7: A zimbabwei kormányzat kétmillió dollárt utalt egy magyar számlára az Interpol gyanúja szerint

G7: A zimbabwei kormányzat kétmillió dollárt utalt egy magyar számlára az Interpol gyanúja szerint

Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök (k) ellép a díszsorfal előtt az ország függetlenné válásának 39. évfordulóján rendezett ünnepségen 2019. április 18-án (Fotó: MTI/EPA/Aaron Ufumeli)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Interpol gyanúja szerint Magyarországon keresztül próbált tisztára mosni kétmillió dollárt a zimbabwei kormányzat – írja a G7 nevű portál egy helyi lap cikkére hivatkozva.

A ZimLive a cikkben publikálta is az erről szóló levelet, amelyet az Interpol budapesti irodája küldött el a hararei kollégáknak április végén.

A cikk szerint a zimbabwei kormányzat a koronavírus-járványt kihasználva túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégekkel szerződve, amelyek a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához köthetők.

Az egyik ilyen egy svájci bejegyzésű cég, amelyet az Interpol levele alapján egy albán születésű férfi alapított még 2017-ben. Az 51 éves férfi decemberben a svájci cégének két bankszámlát nyitott meg Magyarországon, a Magnet Banknál. Március elején a svájci cég alapított egy magyar leánycéget is, majd két héttel később a zimbabwei pénzügyi és gazdasági minisztérium 2 millió dollárt (616 millió forintot) utalt át a magyar számlaszámra. Az Interpol levele alapján a Magnetnek gyanús lett az utalás, mivel korábban semmilyen pénzmozgás nem volt a számlán. 

A Magnet Bank nem reagált a lap megkeresésére. Az Interpol kiszivárgott levelében pedig az szerepelt, hogy a NAV-tól értesültek a pénzmosásgyanús esetről, ám az adóhatóság sem közölt semmi részletet a portál kérdésére.

Az Interpol szerint mindenesetre megalapozott a gyanú, hogy az átutalt pénz bűncselekményből származik önmagában amiatt, mert ilyen mennyiségű pénz érkezett Zimbabwéből egy svájci cég által használt magyar bankszámlára, amelyet korábban nem használtak. A cikk szerint közelebbről nem meghatározott „magyar hatóságok” vizsgálják az esetet pénzmosás gyanújával.