Gulyás Gergely: Orbán Viktor elfogadta Palkovics László lemondását

Gulyás Gergely: Orbán Viktor elfogadta Palkovics László lemondását

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2022. november 9-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benyújtotta lemondását Palkovics László, ezt pedig Orbán Viktor elfogadta – jelentette be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint ezzel együtt az eddig általa vezetett Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, Lantos Csaba vezetésével pedig létrejön egy önálló energetikai minisztérium, oda fog tartozni „minden, ami az energiaügyhöz tartozik Paks II. kivételével”. 

A legfontosabb kérdés ma az energia kérdése, a kormány ezért arról döntött, hogy strukturális változtatást hajt végre és önálló energiaügyi minisztérium alakul – jelentette be hétfői rendkívüli tájékoztatóján Gulyás Gergely. Ennek feladata az energiapolitika egységes irányítása, ezért az energiahivatal hatásköreinek többségét is átveszi, a miniszter szavai szerint ide fog tartozni „minden, ami energia, Paks II kivételével”. Orbán Viktor miniszterelnök az új tárca vezetésére Lantos Csabát kérte fel, aki december elsejétől vállalja el a feladatot. – Kiváló menedzserképességekkel rendelkező közgazdász, a kormány erősödni fog vele – ezzel indokolták, hogy rá esett a választás. Az is kiderült, hogy a kormányban is vitákat gerjesztő szélturbinák kérdésében hol áll, előzetesen jelezte ugyanis, hogy a szélenergiának nagyobb szerepet kell kapnia. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyúttal bejelentette, hogy Palkovics László – akihez technológiai és ipari miniszterként eddig az energia területe is tartozott – benyújtotta a lemondását. Ezt azzal indokolta, hogy tárcájára egységes portfólióként tekintene. A változással az eddigi Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnik, feladatait – az energetikán túl – Nagy Márton gazdaságfejlesztési, Lázár János építési és beruházási, illetve Csák János kulturális és innovációs miniszter veszi át. Az is kiderült, hogy Orbán Viktor szerette volna, ha Palkovics László marad, ebben az esetben az önálló energetikai minisztérium mellett a TIM is maradhatott volna.

Palkovics László lemondásáról múlt szerdán jelentek meg először hírek, a miniszter szerint azért vártak eddig a hivatalos bejelentéssel, mert Palkovics László a hétfői nappal távozik és utódjával vasárnap állapodtak meg.

Palkovics László 8,5 éven keresztül dolgozott a kormánynak államtitkárként és miniszterként, Gulyás Gergely elmondása szerint köszönettel tartoznak neki. Abban bíznak, hogy tudásával tovább segíti a kormány munkáját – igaz, nem kormányzati tisztségben –, reményeik szerint a felsőoktatás, a járműipari innováció és a védelemipar területén fog fontos feladatokat ellátni.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatója után Vitézy Dávid közlekedési államtitkár bejelentette távozását.