Gulyás Gergely: Az a jó, ha a kormányinfó szellemi megterhelést jelent

Gulyás Gergely: Az a jó, ha a kormányinfó szellemi megterhelést jelent

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón 2023. március 23-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány Ferenc egy olyan borzalmas és kártékony alakja a rendszerváltoztatást követő magyar politikának, akihez hasonló nem volt, és az ország érdekében bízzunk benne, hogy nem is lesz – ezt mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra feltételezésre reagált, miszerint addig könnyű a kormánynak, amíg Gyurcsány Ferenc vezető szerepre tör a baloldalon. Egyúttal kitért arra is, hogy „Magyarországon a baloldal által kínált politikai termék ma a hazaárulás”. A Márki-Zay Péter mozgalmához érkezett amerikai támogatás kapcsán fogalmazta meg, hogy nem szabadok és nem függetlenek, mert „megvették őket és nem magyar érdeket képviselnek, mert a vevőik külföldiek”. – Nyilvánvaló, hogy aki négymilliárd forintot ezeknek a politikusoknak ad, az vár is cserébe valamit – szögezte le.

A háború kapcsán Gulyás Gergely arról beszélt, hogy természetesen Magyarország is szolidáris Ukrajnával, elítélték Ukrajna megtámadását, ami nyilvánvalóan sérti a nemzetközi jogot. – Humanitárius és pénzügyi segítséget nyújtunk Ukrajnának, valamint befogadjuk az ukrán menekülteket, de ettől még azt is világosan kell látni, hogy ha egy NATO-ország részesévé válik a háborúnak, onnantól kezdve fenyeget a veszély, hogy a NATO sem kerülheti el ugyanezt – mondta, hozzátéve, hogy az atomhatalmak katonai szembenállását jelentené. Szavai szerint nem vitatják Ukrajnának az önvédelemhez fűződő jogát, tisztelik a hazájuk védelmében harcoló katonákat, „de kell, hogy legyen az önvédelem támogatásának európai korlátja, hiszen egy világháború veszélyét nem kockáztathatjuk meg”. Véleménye szerint, ha jövőre Donald Trump újra elnök lehet Amerikában, akkor akár a konfliktus is megoldódhat. – Egy republikánus adminisztrációtól várhatjuk azt, hogy ők tegyenek hatékony lépéseket a tűzszünet és a béke irányába – közölte.

Megkérdezték a politikustól azt is, hogy örülne-e, ha meghívást kapna az orosz elnök dácsájába, esetleg családi látogatásra meghívná. Erre úgy reagált, hogy ez a baloldali kormányoknak volt a szokása, Gyurcsány Ferenc volt az utolsó Magyarországon, aki a saját házában látta vendégül az orosz elnököt. Mióta polgári kormány van Magyarországon, azóta „racionális, az ország érdekeinek megfelelő, elsősorban energetikai együttműködésünk van Oroszországgal, ami nyilvánvalóan a magyar gazdaság működéséhez nélkülözhetetlen energiaforrások beszerzését helyezi előtérbe”. Szerinte olyan baráti gesztusok ma nincsenek, mint ami Vlagyimir Putyin és Gyurcsány Ferenc között megszokott volt.

A kormányinfó is szóba került, erről Gulyás Gergely azt mondta, hogy fizikailag egyáltalán nem megterhelő, a szellemi próbatétel pedig az újságíróktól függ, egész pontosan attól, hogy milyen kérdések érkeznek. Azt nevezte jónak, ha a kormányinfó szellemi megterhelést jelent. – Az unalmas, amikor ugyanazt a kérdést tizedszer teszik fel. A feladatom ugyanakkor az, hogy tizedszer is türelmesen válaszoljak a kérdésre, hiszen az újságírók között is lehet olyan, aki lassabban vagy sokadszorra ért csak meg valamit – mondta, hozzáfűzve, hogy ugyanakkor vannak olyan kérdések, amelyek érdemiek, újszerűek és ilyenkor egy-egy megközelítés a kormányt is megfontolásra késztethet.