Gulyás Gergely szerint Magyarország nagy energiakitettsége miatt gyenge a forint

Gulyás Gergely szerint Magyarország nagy energiakitettsége miatt gyenge a forint

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 13-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A forintárfolyamról és az inflációról is beszélt a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ami a naponta új történelmi mélypontokra jutó forintárfolyamot illeti, a kormány szerint kiegyensúlyozott költségvetésre és a külkereskedelmi deficit csökkentésére van szükség. – Mindent megteszünk, hogy a külkereskedelmi deficitet csökkentsük, ez a kormány eszköze az árfolyam stabilizálására – mondta Gulyás Gergely. 

– Azért volt nagyobb az utóbbi időben a forint gyengülése, mert a magyar gazdaság energiakitettsége nagyobb – ismerte el. Mint hozzátette, a megugró energiaárak miatt sokkal többet kell most importra költeni: aminek aránya eddig 3 százalék volt a külkereskedelemben, az most 25 százalék lett. Szerinte meg fogja támasztani az árfolyamot a Gazprommal kialkudott halasztott fizetés a gázért. 

– Amíg a szankciók így felverik az energiaárakat, addig ez az árfolyamra is hatással lesz – mondta, majd a kormányzati narratívával megspékelt gondolatot később megismételte, mondván: ha nem lennének szankciók, akkor jelentősen erősödne a forint. Majd a miniszter újra emlékeztetett, hogy Magyarország energiakitettsége sokkal nagyobb, mint a környező országoké – arra nem tért ki, hogy ez az Orbán-kormány elhibázott energiapolitikájának köszönhető –, ezért nekünk több eurót és dollár kell beszereznünk, mint másoknak. Emiatt romlik jobban az euróhoz és a dollárhoz képest a forint árfolyama, mint a régiós valutáké – magyarázta.

Szóba került az is, hogy a magas energiaárak minden országra negatívan hatnak, mégis nálunk a legmagasabb az infláció a régióban, a szeptemberi adat 20,1 százalék volt. Guylás szerint azokban az országokban a legmagasabb az infláció, amelyek közelebb vannak a háborúhoz. Magyarország ilyen, de „azon vagyunk, hogy béke legyen”.