Kezd szabadesésbe átmenni a forint zuhanása, újabb történelmi mélypontokon az árfolyam

Kezd szabadesésbe átmenni a forint zuhanása, újabb történelmi mélypontokon az árfolyam

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább folytatódik a forint zuhanása, és egyelőre nem látszik olyan tényező, amely gátat szabhatna ennek.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan már csütörtök reggel is tovább gyengült a magyar fizetőeszköz árfolyama az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben is.

Így az euróval szembeni árfolyama a 433-as szint felett maradt a csütörtök reggeli kereskedésben. A dollár ellenében az új történelmi mélypont a 448-as szint volt, azóta egy kicsit visszakorrigált a 446 körüli szintre. A svájci frank esetében a legrosszabb pillanatban 448,1 forintot kellett adni az alpesi ország fizetőeszközének egy egységéért.

A jegybank csütörtökön szokott emelni az egyhetes betéti kamatán. Mint arról a Portfolió.hu beszámolt, a várakozásoknak megfelelően emelés ma nem történt, az MNB változatlan, 13 százalékos kamat mellett hirdette meg az egyhetes betéti tenderét. Pedig elemzők szerint a forint utóbbi két hétben mutatott vesszőfutásának csak egy jelentős jegybanki kamatemelés vethet véget.

Az utóbbi egy-két napban tapasztalt zuhanást egyébként vélhetően a KSH inflációs jelentése alapozta meg, amely 26 éve nem látott, 20 százalék feletti drágulást mutatott a fogyasztói árakban. 

A kormány visszatérően külső tényezőkkel, így a háborúval, a brüsszeli szankciókkal, a dollárbaloldallal, a dollár szárnyalásával indokolja a magas inflációt, de ennek ellentmond, hogy a régió valutái egyáltalán nem gyengültek annyira mint a magyar forint.