„Ha így folytatjuk, a választók úgy el fognak zavarni a büdös francba, hogy füstölni fogunk”

„Ha így folytatjuk, a választók úgy el fognak zavarni a büdös francba, hogy füstölni fogunk”

Képünk csak illusztráció! Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP társelnökei (Fotó: MSZP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint százezer aláírást gyűjtene az MSZP március 15-ig személyesen és online, hogy ezzel vegye rá a közös listán való indulásra a júniusi EP- és önkormányzati választáson a többi öt parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki pártot – jelentették be a párt vezetői egy keddi háttérbeszélgetésen, amelyen jelen volt a Magyar Hang is. Az eseményen Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre társelnökök, illetve Tóth Bertalan frakcióvezető vettek részt. 

– Az MSZP-nek elege lett abból, hogy a pártok sumákolnak és félrevezetik a választóikat. Mi az emberek oldalán állunk, igazuk van mindazoknak, akik azt mondják, hogy ebben az Orbán által felépített autoriter rendszerben nem lehet versenyezni. Az ellenzéki szavazókat egy irányba kellene vinni, mert amíg a fideszes jelölteknél egyértelmű lesz, ki indul, addig mi ahányan vagyunk, annyi felé megyünk, ami egyenes út Orbán győzelméhez – kezdte Kunhalmi Ágnes felidézve, hogy pontosan egy éve kérték meg a pártokat, hogy üljenek le egy asztalhoz tárgyalni a közös indulásról. Ezzel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy „jó reggelt kíván” Donáth Anna leendő Momentum-elnöknek, aki nemrég szintén kezdeményezte a közös tárgyalásokat, emiatt Kunhalmi még egy vekkert is vett neki, hogy azt neki ajándékozza. Szerinte az MSZP-nek elege lett abból, hogy minden kutatás szerint a közös indulással verhető lenne a Fidesz az EP- és az önkormányzati választáson is, mégis a civakodással vannak elfoglalva a pártok. Hozzátette: akik ellenzékváltásról beszélnek, azok közül mindenki adja vissza a mandátumát, aki azt korábban a közös együttindulással szerezte, hiszen ezek után elzárkózni a további összefogástól „erkölcsileg megmagyarázhatatlan és tarthatatlan” a választók előtt. Ráadásul a budapesti közgyűlési többséget is veszélyeztetik a széthúzással a pártok, pedig anélkül hiába újrázik Karácsony Gergely főpolgármester, béna kacsa lenne csak. 

Kunhalmi üzent a DK-nak is: nem érti, hogy ha a párt a közös lista mellett kiállt a fővárosban, akkor miért nem akarnak az EP-n is együtt indulni, mi a különbség a kettő között, hiszen mindkettő arányos választás lesz? Szerinte a DK azzal, hogy a fővárosban az elsők közt kezdeményezte az együttműködést, azzal elismerte, hogy az MSZP-nek az EP-választás kapcsán igaza van. 

Kunhalmi úgy vélte, egy dolgot nem próbált ki a magyar ellenzék, hogy „ebben a rendszerben ne csak egy-egy választásra fogjunk össze, hanem két választás között is szisztematikusan készüljünk a Fidesz megverésére”. Emiatt az MSZP úgy döntött, hogy 100 ezer aláírást gyűjt, hogy a választók üzenjék meg kedvenc pártjaiknak: kutya kötelességük együttműködni, mert „nem veszíthetjük el a reményt Orbán megveresére”.  – Kimegyünk az utcára, kinyitjuk az irodáinkat, online is lehet szavazni – mondta.

Szerinte három részről támadják az ellenzéket. Egyrészt az ÁSZ-szal „elvetetik” a pártok pénzét, másrészt az utolsó pillanatban megváltoztatják a választási törvényt, harmadrészt a szuverenitásvédelminek nevezett hivatallal fenyegetnek mindenkit, aki szembe helyezkedik a kormánnyal. Szerinte ha a pártok nem hallják meg a szavazók akaratát, akkor végül a Fidesz fogja a saját ellenzékét is megcsinálni, mint a Mi Hazánkkal. – Meggyőződésem, hogy a Vitézy-projekt is erről szól, úgy fideszes, hogy nem fideszesnek adja el magát. De mi nem most jöttünk a falvédőről – mondta. Később a Magyar Hang kérdésére, mi szerint ha az LMP értékelésük szerint fideszes jelöltet indít, akkor miért akarnak velük együttműködni, Kunhalmi úgy fogalmazott: az LMP ezt még nem döntötte el, szeretnénk meggyőzni őket, hogy gondolják meg magukat, mert úgy vélik, „a Fidesz érdekét szolgálja Vitézy Dávid hirtelen színre lépése”. 

Mint béka a miskolci kocsonyában

Komjáthi Imre többek közt azzal érvelt, hogy az elmúlt időszakban három minikampánnyal is bejárták az országot, amelyekben a megélhetési problémáikkal foglalkoztak. Több száz településre jutottak el, és nemcsak a megyeszékhelyekre, nagyobb városokba, hanem a kisebb településekre is. Ezeken az alkalmakon szerinte nem hallottak mást a választóktól, minthogy együttműködést szeretnének. Ezért Komjáthi felajánlja ellenzéki politikustársainak, hogy jöjjenek vele országot járni, hogy jöjjenek el vele meghallgatni a választókat, „mert nem az íróasztal mögül kell osztani az észt”. Szerinte ha nem hallgatnak az MSZP-re a pártok, „a választások estéjén a politikusok pislogni fognak, mint a miskolci kocsonyában a béka, hogy mi történt”. Úgy vélte, hogy jelenleg a pártelitek érdeke diktál a többséggel szemben, pedig a többség érdeke, hogy együtt induljanak és nyerjenek. – Ha a választások estéjén megint Orbán fog kiállni mosolyogva, hogy van mire szerénynek lennünk, akkor az mély gyomros lesz a választóknak. És ezután a választók úgy el fognak zavarni a büdös francba, hogy füstölni fogunk – tette hozzá. Az azzal kapcsolatos kritikákra, hogy az MSZP csak azért akar közös indulást, hogy legyen EP-képviselője, azt mondta, nincs félnivalója a pártnak, nekik Tüttő Kata listavezetőjükkel lesz mandátumuk, készülnek az önálló indulásra.

94 százalék az összefogás mellett

Tóth Bertalan a Závecz egy tavaly novemberi felmérését ismertette, amely során ezer főt személyesen kérdeztek meg. Szerinte az ellenzéki szavazók 94 százaléka szavazna egy közös listára, vagyis azok is, akik nem feltétlen hívei az összefogásnak. Így a mérés szerint az ellenzéki közös listára összesen a választók 35 százalék szavazhatna, míg a Fideszére csak 34. Hangsúlyozta: a kutatás a közösen induló hat ellenzéki pártra vonatkozik. Szerinte még nincsenek elkésve az aláírásgyűjtéssel, számításaik szerint csak márciusban írják ki a két választást.

A Magyar Hang arról is kérdezte a politikusokat, hogy nem inkább valamilyen konkrét ügy mellett kellene-e inkább aláírást gyűjteniük, hiszen az ellenzéket a 2022-es választási vereség után azzal kritizálták, hogy Orbán Viktor kritizálásán túl nem állt elő valódi tartalmi ajánlattal. Komjáthi Imre szerint nagyon örülne, ha lenne ügyek mentén közös munka, de ő azt is hiába kezdeményezte a pártoknál, hogy legyen egy közös parlamenti képviselőcsoportjuk a munkavállalókért. Sőt, volt olyan ellenzéki párt, aki ezt azzal utasította vissza, hogy a Fidesz nélkül nincs értelme.

Kunhalmi Ágnes szerint az ellenzéknek hiába vannak szakpolitikai javaslataik, önmagában az emberek nem hiszik el, hogy azokat a pártok egyedül képesek lennének megvalósítani. – A pártok, akik emögé bújva azt mondják, hogy ők inkább ügyekkel foglalkoznak, azok becsapják a választókat mert tudják, hogy egyedül nem lehet a Fidessszel szemben nyerni. Aki egyszer már összefogott, az ne papoljon, hogy tartalmi dolgokkal kéne foglalkozni, mert mind a kettő egyszerre fontos. További érdeklődésünkre, hogy mi lesz, ha összegyűlik a 100 ezer aláírás, ám ezt sem fogják figyelembe venni a pártok, azt mondta: ez esetben további bejelentéseket tesz az MSZP, de hogy mit, azt nem részletezte. Más újságírói kérdésre arról is beszéltek a politikusok, hogy nem lenne veszekedés a pártok között, ha együttindulnának a választásokon, hiszen már korábban is meg tudtak állapodni, az együttműködésnek van felhajtóereje.