„Ha munka van, minden van” – a kormány a fesztiválokat és a klubokat is megmentené

„Ha munka van, minden van” – a kormány a fesztiválokat és a klubokat is megmentené

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón 2020. február 27-én (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2 milliárd 120 millió forinttal támogatja a kormány a koncerthelyszíneket és zeneipari szakembereket – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón. Ez az összeg a korábban bejelentett 5,3 milliárdos támogatási programon felül érkezik majd a zenei szektorhoz.

A támogatás részeként 80 kisebb koncerthelyszín kaphat egyenként 9 millió forintot, amelyből fejenként 10 koncertet kell szervezniük, erre összesen 720 millió forint áll rendelkezésre. 20 nagyobb helyszín maximum 30-30 millió forintra pályázhat, ebből szintén 10-10 eseményt kell megrendezniük, összesen 600 millió forintból. 11 határon túli klub is kaphat egyenként maximum 9 millió forintot, amelyből 11-11 koncertet kell szervezniük, erre 100 millió áll rendelkezésre. Mivel a fesztiválipar is komoly veszteségeket szenvedett el, a kormány ezt a szektort 700 millió forinttal támogatja – árulta el Szentkirályi Alexandra, aki elmondta a támogatás azért fontos, mert „ha munka van, minden van”. Hozzátette, a koncerthelyszínek támogatását a Petőfi Irodalmi Múzeum, a fesztiválok mentőcsomagját a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálja.

A kormányszóvivő elmondta, a koncerteken a pályázaton induló szervezőknek be kell tartani a járványügyi korlátozásokat, vagyis nem lehet 500 főnél nagyobb közönség. Ha időközben változnak a szabályok, elképzelhető, hogy az eseményeket későbbi időpontra kell halasztani.

Mint ismert, az előadóknak nyújtott 5,3 milliárd forintos támogatásból legalább 150 raktárkoncertet remél a kormány. Az események felvételeit az Antenna Hungária
juttatja el a közönséghez, várhatóan szeptemberben. Olyan előadókra számít kiemelten a kormány, mint Tóth Gabi, Tóth Vera, Demjén Rózsi, a Tankcsapda, és Balázs Fecó.

Újságírói kérdésre Szentkirályi Alexandra elmondta, a raktárkoncerteken a biztonság miatt nem lesz közönség (500 fő alatti sem), a zenekarok azonban hozhatják a saját stábjukat és az így felvett műsor online lesz elérhető. A fent említett neveket a kormányszóvivő szerint zeneipari producerek, szervezők ajánlották, a velük folytatott tárgyalások már előrehaladott állapotban vannak.

Gulyás Gergely hozzátette, bár a jogszabály lehetővé teszi az ültetett nagy, 500 főnél nagyobb koncerteket, de a kormány álláspontja szerint, a jelenlegi járványhelyzetben jobb ezeket lemondani.