Házkutatás van a zuglói önkormányzatnál

Házkutatás van a zuglói önkormányzatnál

Hadházy Ákos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Házkutatás zajlik a zuglói önkormányzatnál, illetve a kerület egyik cégénél – közölte Facebook-oldalán Hadházy Ákos. Az ellenzéki képviselő szerint ez várható volt, mivel információi szerint a SYS IT Services Kft-t érintő nyomozásnak lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai. Mint utalt rá, erről korábban kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt is, aki kitérő választ adott.

„Fontos elmondani, hogy a SYS IT ügye a kormány legmagasabb köreihez vezet. A számlagyárként működő cég egy nagyon komoly csalássorozat központi szereplője, az ügyben információim szerint érintett egyebek mellett a 4iG Nyrt. is, amelynek épp tegnap tette lehetővé a kormány, hogy megvásárolja az Antenna Hungáriát, így megkerülhetetlen szereplője legyen a magyar távközlési iparnak” – fogalmazott Hadházy.

A képviselő már tavaly decemberi posztjában beszámolt a SYS IT ügyéről: mint írta, különösen nagy értékben, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folyik a nyomozás. Hadházy információi szerint a BKV számára bedolgozó SYS IT Kft. fiktív számlákat fogadhatott be a T-Systems, a 4iG és a Deutsche Telekom cégektől. Az ügy – ahogy fogalmazott – nem egyszerű számlagyáras csalás gyanúját veti fel, mert a Völner-ügynél is nagyobb, fontosabb és magasabbra vezető ügyről lehet szó.

Hadházy korábbi, decemberi posztjában megemlítette, hogy az érintett BKV-szerződés Tarlós István főpolgármestersége idején köttetett. Kitért továbbá a NAV korábbi és jelenlegi vezetőinek, Sors László és Vágujhelyi Ferenc személyére. „Sors Lászlót pont akkor váltották le egészen hirtelen és minden komolyan vehető hivatalos indoklás nélkül, amikor ebben az ügyben a nyomozás elkezdődött. A helyére kinevezett Vágujhelyi Ferenc személye önmagában is botrány: a NAV az amerikai FBI által felderített Microsoft-botrány egyik főszereplője volt, Vágujhelyi pedig pont abban az időben a számítástechnikai beszerzésekért felelős vezetőként dolgozott ott” – írta a hvg.hu cikkére hivatkozva a képviselő, megjegyezve: börtön helyett azonban a miniszterelnök maga mellé vette az informatikai beszerzésekért felelős tanácsadó testületbe. Innen került vissza a NAV-hoz.

Hadházy Ákos megemlíti még Jászai Gellért, a 4iG tulajdonosának nevét is. Információi szerint ugyanis ez a cég is adott a fiktív számlákból, amit Polt Péter sem cáfolt.

A házkutatás hírével megkerestük a zuglói önkormányzatot, ahol jelezték, rövidesen közleményt adnak ki a témában. Amint ez megtörténik, frissítjük cikkünket.

Frissítés: Horváth Csaba, Zugló polgármestere Facebook-posztjában megerősítette: szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonában.

"Az eljárás pontos okát egyelőre nem ismerjük, de mindenben együttműködünk az ügyészséggel. Amint többet tudunk, tájékoztatjuk a közvéleményt" – közölte.