Négy éve tart zárva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája, de idén megnyitják

Négy éve tart zárva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája, de idén megnyitják

A hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Béke megnyitását 2024-re ígéri a tulajdonos

Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány nap múlva lesz négy éve, hogy bezárt Hajdúszoboszló meghatározó szállodája, a Hunguest Hotel Béke. Felújítása továbbra is zajlik, viszont még mindig csak céldátuma van az ikonikus szálló megnyitásának. A környék kereskedelmi egységei nagyon várják a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szálloda újranyitását.

A hajdúszoboszlói Béke szálló – ma hivatalosan Hunguest Hotel Béke – főbejáratának előterében 2020-ban megállt az idő. Egykor elegáns útba igazító táblán diszkrét felirat tájékoztat: a koronavírus-járvány következtében a hotel bizonytalan időre felfüggesztette a működését. A szálló azóta főszezonban és a csendes januári időszakban is üresen árválkodik, kerítéssel kordonozták el a kíváncsi szemek elől. Így aztán turisták és a környékbeli kereskedők is csak találgatják, mi történik a „szellemhotelben”, és mikor nyitja meg ismét a kapuit. Ez pedig Hajdúszoboszlón közügy, majdnem annyira, minthogy Lidl nyílik-e a város szélén. A szálló körüli kereskedők azt mondták, évek óta ugyanaz megy: időnként hallanak kopácsolást, néha szól bent zene – amiből arra következtetnek, hogy dolgoznak bent –, majd hetekig, akár hónapokig is újra csend van. Ugyanakkor a közeli fürdőzési kellékeket árusító helyeken kimutatható a bevételkiesés, mióta zárva a szálloda.

A hajdúszoboszlói Béke szállót 1963-ban adták át, a következő évtizedekben vált a termálvizéről és fürdőjéről ismert város jelképévé, amely meghatározta a település fejlődését. Tavaly a 17 ezer lakosú Hajdúszoboszlón november elejére meghaladta az 1 milliót a vendégéjszakák száma. A szállodát érintő bezárás 2020-ban nem egyedi, hanem cégszintű döntés következménye volt: az Opus Global Nyrt.-hez tartozó Hunguest Hotels szállodalánc valamennyi tagja becsukta kapuit. A társaság akkori közleményében a döntést a foglalások drasztikus visszaesésével, a még ott pihenő vendégek és a munkavállalók egészségének megóvásával magyarázta.

A fürdőváros egykor jelképének számító Béke ajtajára később került ki a „Felújítás miatt zárva” felirat. A szállodalánc menedzsmentje még a koronavírus-járvány idején döntött úgy, hogy előre hozza és megkezdi a régóta esedékes fejlesztést. Előzőleg ugyanis a tulajdonos közel 1,3 milliárd forint támogatáshoz jutott a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programjában. A támogatások kiosztása vitákat kavart, miután a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc szállodái kapták a támogatások közel tizedét, csaknem 18 milliárd forintot.

A hajdúszoboszlói Béke szállóra elnyert támogatás fajsúlyos, ugyanis a felújítás költségének felét fedezi. Mint Hunguest Hotels Zrt. kommunikációs igazgatója érdeklődésünkre küldött tájékoztatásából kiderül: az állami támogatás mértékével megegyező összegű önerőt a tulajdonos Opus Global Nyrt. biztosítja. A külön gyógyászati és wellness részleggel rendelkező szállodában elvégzendő felújításról Labossa Lajos marketing és kommunikációs igazgató lapunknak azt írta: gépészeti rekonstrukción esik át az épület, melynek keretében megújul a szálloda fűtési- és villamossági hálózata is. Emellett az étterem-konyha, recepció-lobby, a közösségi terek és a szobák is teljes körűen megújulnak. Az újranyitást követően a szálloda több mint 200 megszépült szobával, 400 főt is meghaladó rendezvénykapacitással és wellness szolgáltatásokkal várja majd a vendégeit – közölte. Hozzátette: a beruházás előrehaladása a tervezett ütemezés szerint alakul, a beltéri átalakítások mellett ─ 2024 tavaszától ─ párhuzamosan a külső munkálatokkal folytatódik a kivitelezés.

Már idén megnyitnák a szállodát, de az egyelőre nem világos, hogy ez megtörténik-e a július-augusztusi főszezonra, vagy sem. A kommunikációs igazgató ugyanis kérdésünkre azt tudatta: a Hunguest Hotel Béke szálloda és gyógyászati részlege 2024 második felében nyitja meg kapuit a vendégek előtt. Ennél pontosabb információval azonban visszakérdezésünk után sem tudott szolgálni. A tájékoztatásból azonban kiderül: már erre az esztendőre is komoly tervek vannak: a szálloda több potenciális vendégszegmenst megcélozva, élénk belföldi és visszatérő külföldi vendégforgalomra számít 2024-ben – fogalmaztak.

A bezárás után sok alkalmazott veszítette el a munkáját. Ezért voltunk kíváncsiak arra, hogy hány munkavállaló foglalkoztatásával kalkulálnak. Mint írta, a hotel újranyitása közel 100 munkahelyet teremt, és várhatóan évente több mint nyolcvanezer vendégéjszakával járul hozzá Hajdúszoboszló turisztikai teljesítményéhez. A Béke szálló Hajdúszoboszló közösségi életének is meghatározó színtere volt évtizedeken át. Ennek apropóján Labossa Lajos leszögezte: a város egyik legnagyobb múltú szállodájaként, az újranyitást követően is, lehetőséget biztosít a nemzetközi és országos rendezvények mellett a térségi és helyi rendezvények lebonyolítására, továbbá fürdő- és vendéglátás szolgáltatásait a helyi lakosok számára is egyaránt elérhetővé teszi. A Hunguest Hotels tájékoztatásából még az is kiderült: a Hunguest Hotels szállodafejlesztési programjában 2020 és 2024 között közel 2000 szoba újul meg. Tavaly 800 szobát adtak át. Jelenleg már csak két szálloda felújítása zajlik: a hajdúszoboszlói Béke mellett az egri Hunguest Hotel Flórát is 2024 második felében adják át.