Hamarosan megindulhat a jogállamisági eljárás a lengyelek és magyarok ellen

Hamarosan megindulhat a jogállamisági eljárás a lengyelek és magyarok ellen

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet kapott a magyar és lengyel kormány az Európai Bizottságtól, amelyben arra kérik őket, hogy nyolc héten belül válaszoljanak a jogállamisággal kapcsolatban feltett kérdésekre – írja a Portfólió a Bloomberg értesülésére hivatkozva.

Az idén januártól hatályos jogállamisági mechanizmus értelmében a Bizottságnak lehetősége nyílik az uniós támogatások visszatartására azokban az esetekben, amikor a jogállamisággal kapcsolatos problémák merülnek fel, és annak következtében veszélybe kerülhet a közösségi pénzek felhasználása. A döntés ellen keresetet nyújtott be Magyarország és Lengyelország az Európai Unió Bíróságán.

A mostani levél azt követően született, hogy az Európai Parlament hosszas hezitálást követően beperelte az Európai Bizottság elnökét, amiért eddig nem alkalmazta a jogszabály adta lehetőséget.

Közben a bizottság is lépett, hiszen októberben megvolt a nyilvános tárgyalás a luxemburgi bíróságon, december elején pedig már a főtanácsnoki indítvány is kijön, azután pedig, a Bloomberg jelzése szerint várhatóan az év elején, a bírósági ítélet is megszületik.

Az EB minden bizonnyal azért küldte ki most a leveleket, hogy az abban foglaltakra az év elejéig válaszolhasson a két ország vezetése, és a bíróság januári döntésének ismeretében azonnal véglegesíthessék a jogállamisági mechanizmust. Korábban ugyan nem kapott nagy nyilvánosságot, de mostanra az is kiderült, hogy nemcsak a két rebellis állam, de más országok is kapnak majd hasonló leveleket.

Magyar vonatkozásban érdekes lehet, hogy éppen e hét csütörtökön és pénteken járt hazánkban a jogállamisági ügyekben illetékes, és végig keményvonalas álláspontot képviselő Didier Reynders uniós biztos. Az általa most begyűjtött információk is nagy jelentőségűek lehetnek a majdani bizottsági döntésben.