Hazai pályán gyűrték le Németh Szilárdot

Hazai pályán gyűrték le Németh Szilárdot

Németh Szilárd a csepeli Kis-Duna-parton 2019. november 22-én (Fotó: Németh Szilárd Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy döntöttem, hogy nem járulok hozzá a Kis-Duna parti Kolonics György sétány egyetlen telkének eladásához és az oda tervezett sportkollégium megépítéséhez sem – jelentette be Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere hétfőn a Facebook-oldalán. Ez az a terület, ahova a Németh Szilárdhoz kötődő birkózóalapítvány akart kollégiumot építeni. Borbély azt is hozzátette: a kérdés érezhetően megosztotta a csepelieket, polgármesterként pedig nem állhat ilyen megosztó döntés mellé. „Október 2-án tájékoztattam döntésemről a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) vezetését. Arra kértem őket, hogy jelöljünk ki közösen olyan csepeli helyszínt, ahol a sportkollégium mindenki megelégedésére valósulhat meg” – írta.

A KIMBA gyökerei 2015-ig nyúlnak vissza, amikor az olimpiai bajnok, a legendás „Tuskirály”, Hegedűs Csaba ellenében Németh Szilárdot választották a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) élére. A rezsibiztos a sportág első embereként két évvel később, 2017-ben hozta létre és jegyezte be a saját lakcímére a KIMBA alapítványt, amely azonnal 2 milliárd forint állami támogatással lett gazdagabb. Tavaly nyáron újabb 2 milliárd került az alapítvány bankszámlájára, decemberben pedig további 370 millió forintot kapott. Németh Szilárd a bőkezű támogatásból minden igényt kielégítő csarnokot álmodott Csepelre. A Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ág partján idén tavaszra elkészült a fiatal birkózók világszínvonalú otthona.

A 2,88 hektáros terület, amelyen az épület áll, 100 százalékban önkormányzati tulajdon, a KIMBA csak földhasználati jogot kapott, ám Németh Szilárd többet szeretett volna, vételi ajánlattal állt elő, hogy a csarnok mellé kollégiumot is felhúzhassanak. Az önkormányzat – Borbély Lénárd fideszes polgármester „kifejezett szándéka” szerint – csak a terület kétharmadát adta volna, vagyis nagyjából 1,9 hektárt. Ehhez meg kellett volna osztani a telket, ám a közgyűlés szeptember 24-én leszavazta a javaslatot úgy, hogy Németh Szilárd egyik párttársa tartózkodással állt az összhangban szavazó ellenzék mellé. Ezt követően a képviselők arról döntöttek, hogy ha a rezsibiztos később mégis felülkerekedne, már csak egy jóval kisebb telekrészt tudjon megvásárolni. Erre a közgyűlés két fideszes tagja is igennel szavazott.

Ezzel kapcsolatban több, a helyi ügyeket ismerő politikus is arról beszélt lapunknak, hogy már nincs meg az az összhang a polgármester és Németh Szilárd között, amely az előző ciklusban végzett munkájukat jellemezte. A Fidesz alelnöke korábban nehezen tudott olyat kérni Csepelen, ami ne valósult volna meg, ma már azonban ez, ahogy a csarnok ügye is jelzi, közel sem egyértelmű.

– A csepeli Kis-Duna-partot az önkormányzat pihenő-, sport- és rekreációs céllal fejleszti – írta a Magyar Hang megkeresésére még a múlt héten Borbély Lénárd. – Azzal a céllal támogattuk a KIMBA felépítését, hogy otthonra találjanak a csepeli birkózók, akik – teljesen függetlenül Németh Szilárdtól – komoly eredményeket értek és érnek el. Ezért az önkormányzat örülne annak, ha a KIMBA végleges otthont adna nekik – olvasható a válaszban.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor akadtak problémák. Dukán András Ferenc, a Momentum önkormányzati képviselője lapunknak elárulta, hogy a helyi egyesület, a Csepel SC vezetői nyáron arra kérték az önkormányzatot, nyissák meg a birkózóik előtt a felújítás miatt zárva tartó Jedlik Ányos Gimnázium tornatermét, mert a hőségben a saját létesítményük nem használható, a KIMBA hónapokkal korábban el-készült csarnokába pedig nem engedik be őket. A csepeli ellenzék korábban többször felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a KIMBA milliárdos állami támogatással működik, a Csepel SC-t mintha szándékosan véreztetnék ki.

Ennek fényében különösen izgalmas részlet, hogy a csarnokot az alapítvány nem csupán sportolás céljára használja fel: az „idilli környezetben, a Kis-Duna partján, erdő szomszédságában épült” létesítményt szalagavatókra is ajánlják. Egy befogadásáért bruttó 750 ezer forintot kérnek Németh Szilárdék. Kerestük az ügyben a KIMBA-t is, ám nem reagáltak. Az akadémia szellemisége kapcsán így Németh Szilárdhoz fordulhatunk, aki a csarnok át-adásakor hangsúlyozta: „Gondolkodó, egészséges értékrendű birkózókat szeretnénk nevelni. Olyanokat, akik küzdeni akarnak és tudnak, a legjobbak lennének úgy, hogy közben jó emberekké egyaránt válnak.