Hazatért 502 magyar a vesztegzár alá helyezett tiroli térségből

Hazatért 502 magyar a vesztegzár alá helyezett tiroli térségből

Vesztegzár alá vont ausztriai falu, Sankt Anton am Arlberg határában megállítanak egy buszt rendőrök 2020. március 14-én. (Fotó: MTI/AP/Kerstin Joensson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy autóbuszból és a közel 150 személygépkocsiból álló konvojjal hazatért hétfő éjjel 502 magyar a korábban karantén alá helyezett tiroli településekről – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éjszakai Facebook-bejegyzésében.

– A konvoj „ezekben a percekben érkezik a határra” – írta a miniszter röviddel éjfél után. Emlékeztetett arra, hogy Ausztria Tirol tartományának öt települését március 13-án két hétre karantén alá helyezték, hogy lassítsák a koronavírus terjedését a régióban. A lezárt területen több mint félezer magyar tartózkodott munkavállalás céljából, és így valamennyien vesztegzár alá kerültek.

Nyomoznak, hogy eltussolták-e a koronavírus-fertőzést az ausztriai síparadicsomban | Magyar Hang

A turisztikai lobbit és Tirol tartomány hatóságait teszik felelőssé a fertőzés gyors terjedéséért.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is: az eredetileg március 28-án lejáró karantént a tiroli tartományi kormányzat április 13-ig meghosszabbította, azonban szigorú kikötések mellett a tünetmentes külföldi állampolgárokkal kivételt tettek.

– Magyarország természetesen vállalta a kiszabott feltételeket, így nyilatkoztunk arról, hogy állampolgárainkat visszafogadjuk, és gondoskodunk hazaszállításukról – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: a hazatérőkre két hét hatóságilag elrendelt házi karantén vár, „azonban most már itthon vannak, és ez a legfontosabb”.