Hőség: Müller Cecília után a meteorológiai szolgálat is figyelmeztetést adott ki

Hőség: Müller Cecília után a meteorológiai szolgálat is figyelmeztetést adott ki

Járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább fokozódik a hőség csütörtökön – erre hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében.

Mint írták, a középhőmérséklet az ország döntő részén 27-28, főként a középső tájakon, illetve városi környezetben helyenként 29 Celsius-fok körül alakul. Napos idő várható, csapadék nélkül, a légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt marad, de a Tiszántúlon időnként lehetnek élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között várható, míg késő estére általában 20 és 27 fok közé mérséklődik a meleg.

A hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat az egész országra figyelmeztetést adott ki. Ezek között Budapesten, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az országos tiszti főorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Ahogy az országos tiszti főorvos, úgy a meteorológiai szolgálat is három fokozatot rendelhet el.

Az országos tiszti főorvos már szerdától szombat éjfélig elrendelte a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást. Hogy ilyenkor mire kell fokozottan figyelni, ITT olvashat

Címkék: hőség, kánikula