Hová lett közel félmilliárd forint? – Októberben állnak bíróság elé a PM volt munkatársai

Hová lett közel félmilliárd forint? – Októberben állnak bíróság elé a PM volt munkatársai

Az ügyészség Varga Mihály több volt kollégájára letöltendő börtönbüntetést kér. (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ügyészség szerint 491 millió forintra tett szert a Pénzügyminisztérium szakmai referenseként dr. K. Tamás pályázatok eredményes elbírálásáért kapott kenőpénzekből, s ebből 314,2 milliót megtartott magának. A férfi 53 társával októberben áll bíróság elé többek között hivatali vesztegetés és visszaélés, befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt – írja a Blikk

Összesen 54 vádlott szerepel a főleg a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget érintő kiterjedt korrupciós ügyben, amiben februárban történt vádemelés. Az ügyészség Varga Mihály pénzügyminiszter számos korábbi beosztottjára, köztük egy főosztályvezetőre és egy volt helyettes államtitkárra is letöltendő börtönbüntetést kér.

Emlékeztetőül: 2022. áprilisában a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények gyanúja miatt őrizetbe vette a Pénzügyminisztérium három pályázatkezelő munkatársát, miután házkutatást tartott a Pénzügyminisztériumban és a Miniszterelnökségen. A vádirat szerint akkor már hosszabb ideje hallgatták le több ember telefonját, köztük olyan vezető beosztású minisztériumi dolgozókét, akik pályázati támogatások ügyében jártak el.

A Blikk információi szerint a nyomozás is azután indult el, hogy az ügy egyik szereplője nejlonzacskóba csomagolt készpénzzel akart luxusautót vásárolni egy szalonban. A lap azt írja, a nyomozás során kiderült, hogy a dr. K. Tamás által kialakított és irányított rendszer miként működött: K. Tamás jó kapcsolatot alakított ki pályázatírókkal, projektmenedzserekkel és a pályázó cégek vezetőivel, emellett több munkatársát – köztük vezető kormánytisztviselőket – bevonva, milliós összegekért cserébe elintézte, hogy a pályázatokat előre megbeszélt személyek, cégek nyerjék. 

A vádirat szerint az ügy főbb szereplői egymás között tolvajnyelvet használtak, különféle álneveken emlegették a többieket: Pumukli, Pulykahusi, Faszfej, Okos madár, Kudlik Juli és Görögsali neveken. A másodrendű vádlott az Öreg, a harmadrendű a Kedves álnevet kapta, a helyszíni ellenőrzéseket Gestapónak nevezték. Az elsőrendű vádlott álnevét nem írja a lap, de azt igen, hogy ő a konspiráció részeként butatelefont is beszerzett, amit évente cserélt is.

A Blikk azt írja, a lefoglalások leginkább K. Tamást, az ügy elsőrendű vádlottját érintették: tőle 180 millió forintot vittek el a nyomozók, aminek a nagy része az anyja nevén lévő széfekből került elő. Elvitték a Ford Fiestáját, a BMW X6-osát, a Rolex Submarine Date karóráját, és zár alá került a készpénzért – 29, illetve 39 millió forintért – megvett két újbudai ingatlanja is.