Menekülnek a családok Libanonból, eszkalálódhat a helyzet

Menekülnek a családok Libanonból, eszkalálódhat a helyzet

A szeptember 20-i izraeli rakétacsapás helyszínén takarítják a romokat Bejrút túlnyomórészt síiták lakta déli elővárosában, Dahijében. (Forrás: MTI/AP/Haszan Ammar)

Fotó: Haszan Ammar

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Libanonban családok ezrei menekültek el otthonukból, miután az izraeli hadsereg közölte, hogy 1300 Hezbollah-célpontot támadott. A Hezbollah eközben több mint 200 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre – adta hírül a BBC

A csatorna közlése szerint az izraeli légicsapásokban legalább 492 ember halt meg, a libanoni egészségügyi minisztérium szerint 35 gyerek és 58 nő van a halottak között, 1645-en pedig megsebesültek. Azt nem közölték, hogy az áldozatok közül hányan voltak civilek vagy fegyveresek.

António Guterres ENSZ-főtitkár aggasztónak nevezte az eszkalálódó helyzetet, azt mondta, nem szeretné, ha Libanon lenne az „új Gáza”. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője is úgy fogalmazott, hogy az „eszkaláció rendkívül veszélyes és aggasztó”, azt mondta, „majdnem teljes háborúban vagyunk”. Joe Biden amerikai elnök úgy reagált: az Egyesült Államok „dolgozik a de-eszkaláción, ami lehetővé teszi az emberek biztonságos hazatérését”, mindeközben a Pentagon pedig bejelentette, hogy „óvatosságból” további „kis számú” katonát küld a Közel-Keletre. A Hezbollah azt közölte: a Hamászt támogatja, és nem áll le, amíg nem lesz tűzszünet a Gázai övezetben. 

 

Címkék: Libanon, Hezbollah, rakéta