Húszmillióért adott tanácsot a városnak Szekszárd volt fideszes alpolgármesterének unokaöccse

Húszmillióért adott tanácsot a városnak Szekszárd volt fideszes alpolgármesterének unokaöccse

Az épülő szekszárdi uszoda (Forrás: Rácz Zoltán Ész-képviselő Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szekszárd önkormányzata lehelt életet 2018-ban a fideszes Haag Éva akkori alpolgármester unokaöccsének alvó vállalkozásába – derül ki a lapunk birtokába került iratokból. A Palla László által vezetett és általa felerészben tulajdonolt PLP Consult Kft.-nek 2018-ban és 2019-ben 20 millió forintot fizetett ki az önkormányzat tanácsadás jogcímén.

A műszaki tanácsadással foglalkozó, paksi székhelyű PLP Consult egy meghívásos, közbeszerzési értékhatár alatti eljáráson jutott a megrendelésekhez 2018-ban. Ekkor az önkormányzat még kormánypárti többségű volt, Ács Rezső fideszes polgármester mellett pedig a szintén fideszes Haag Éva látta el az alpolgármesteri teendőket. Az önkormányzat két, a Modern Városok Program részeként Szekszárdnak ítélt beruházáshoz keresett műszaki tanácsadó céget. Az egyik az épülő, de jókora csúszásban lévő, az önkormányzat és a kivitelező között elszámolási vitával is terhelt uszodaberuházás, a másik pedig Tudásközpont néven emlegetett könyvtár- és levéltárépület, amelynek ügyében egyetlen kapavágás sem történt, még kivitelezője sincs.

A két pályázatra ugyanaz a három tanácsadó cég, köztük az alpolgármester unokaöccse által vezetett és a résztulajdonában álló PLP Consult Kft. kapott ajánlattételi felhívást. Már önmagában ez kérdéseket vet fel, mivel a cég előtte éveken át semmiféle gazdasági tevékenységet nem végzett. A beszámolói szerint egyetlen fillér árbevétele sem volt, alkalmazottja sem. Ez azonban nem zavarta az ajánlattételi felhívást aláíró polgármestert. Figyelemre méltó, hogy a PLP Consult mellett két távoli tanácsadó vállalkozásnak küldték még el a felhívást: egy tiszaszőlősi és egy fővárosi – de Hajdú-Bihar megyei származású szakemberek tulajdonában álló – cégnek. Mindhárman le is adták az ajánlatukat a négynapos határidőn belül.

A legolcsóbb árajánlatot mindkét esetben a PLP Consult tette: a Tudásközpont esetében 100 ezerrel, az uszodánál pedig 200 ezerrel tett olcsóbb ajánlatot, mint a második legjobb ajánlatot adó tiszaszőlősi cég. A PLP Consulttal kötött szerződéseket a Gazdasági és pénzügyi bizottság szavazta meg. Az uszodára vonatkozó szerződése egy évre szólt, bruttó havi 968 ezer forintért – tavaly augusztus végén járt le. A Tudásközpontot érintő szerződés pedig két évre kötötték, bruttó havi 538 ezer forintért. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat a két szerződés alapján valamivel több mint 20 millió forintot fizetett ki 2018-ban és 2019-ben a PLP Consult Kft.-nek. A polgármester különben a pénz forrásaként a kormány által adott támogatást jelölte meg az ajánlattételi felhívásokban.

Ugyanakkor kérdés, hogy a Tudásközpont esetében milyen elvégzett munka alapján állította ki a polgármester a teljesítési igazolásokat. Azokon ugyanis annyi szerepel, hogy a megbízó – tehát az önkormányzat – elfogadta az adott hónapban elvégzett munkát és annak teljesítését, az ellenérték teljes kiegyenlítésének nincs akadálya. Mindenesetre a felhívásban a tanácsadás mellett szerződéstervek előkészítését, illetve ellenőrzési feladatokat adtak meg.

Szabadulnának Bánki Eriktől és birodalmától Szekszárdon | Magyar Hang

Áll a bál a szekszárdi uszodaépítés körül, és egyelőre nem közelednek az álláspontok a közgyűlésben többségben lévő Éljen Szekszárd (ÉSZ) képviselői és a fideszes polgármester között. Az uszodát eredetileg tavaly augusztus 31-én, majd a módosított határidő után tavaly november 20-án kellett volna átadni.

A PLP Consult különben a szerződéseket megelőzően fontos változásokon esett át. A nyilvános cégadatbázis alapján a székhelye, a neve és a tulajdonosi háttere is változott, de ekkor vette fel az „üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadást” a tevékenységei közzé. A szóban forgó két önkormányzati szerződés pedig azért is figyelemre méltó, mert a PLP Consult a mérlegbeszámolójában a 2018-as évről éppen annyi árbevételről adott számot, mint amennyi a helyhatósággal kötött megállapodások alapján megillette. Ennek alapján nem roskadt össze a megrendelések alatt, más tevékenységből nem volt bevétele a vállalkozásnak.

Az ügyben kérdéseket küldtünk a PLP Consult ügyvezetőjének és résztulajdonosának, Palla Lászlónak. Többek között azt tudakoltuk, hogy pontosan milyen munkát végzett a cég a két beruházás kapcsán, illetve hogy nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy amikor elnyerte a PLP Consult a megrendeléseket, a nagynénje volt a város alpolgármestere. Annyit reagált, hogy a PLP Consult Kft. a szakmai tevékenységét a szerződéseknek megfelelően, a tevékenységére vonatkozó rendelkezések és szakmai előírások alapján végzi. Hozzátette, „Tekintettel arra, hogy a PLP Consult Kft. kizárólag szakmai tevékenységet végző gazdasági társaság, ezért nem kíván részt venni nem szakmai, különösen politikai vonatkozású kérdésekkel összefüggő ügyekben.” Ezen kívül jogi lépéseket helyezett kilátásba lapunk ellen.

Haag Éva korábbi alpolgármester az érintettségét firtató kérdéseinkre azt írta, hogy a Gazdasági és pénzügyi bizottság előterjesztései és határozatai alapján „egyértelműen megállapítható, hogy sem az előkészítésben, sem pedig a döntésben – mivel a bizottságnak nem voltam tagja – nem vettem részt”. Ács Rezső polgármester pedig cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Haag Éva – jelenlegi közgyűlési képviselő – rokonságából különben nem Palla László az egyetlen, aki az előző ciklusban az önkormányzatnál közpénzhez jutott. A volt alpolgármester férje, Csillag Balázs vezette február végéig a Szekszárdi Sportközpont Kht.-t, de az ellenzéki többségű közgyűlés felállította tisztségéből. Egyébként Csillag Balázs édesanyja – tehát Haag Éva anyósa – is önkormányzati képviselő, a Fidesz-frakció tagja.

A személyeket érintően más furcsaság is akad. A szekszárdi önkormányzat ugyanis a Geodézia Földmérőmérnöki Szolgáltató Kft.-vel is kötött szerződést havi nettó 800 ezer forintért az uszodára műszaki tanácsadásra. Ennek a cégnek az ügyvezetője az a Kunfalvi Péter, aki korábban tulajdonos volt a PLP Consult jogelődjében, az ITGeo Térinformatikai és Geodéziai Szolgáltató Kft.-ben.