Hvg: Folytatódhat a kifizetési stop a költségvetési szerveknél – a Pénzügyminisztérium cáfol

Hvg: Folytatódhat a kifizetési stop a költségvetési szerveknél – a Pénzügyminisztérium cáfol

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond, mielőtt átadta a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Parlamentben 2022. június 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghosszabbítja két hónappal az október végén lejáró kifizetési stopot a kormány a költségvetési szerveknél, így a „fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében továbbra is csak pénzügyminisztériumi engedéllyel lehet a béreken kívül bármi mást kifizetni – értesült a hvg.hu. 

Az eredetileg október 31-ig szóló, nem nyilvános kormányhatározatban a kabinet előírja, hogy bizonyos alapvető tételeken túli kifizetéseket csak előzetes pénzügyminisztériumi jóváhagyás után lehet teljesíteni, és ez minden költségvetési szervre, a teljes államigazgatásra vonatkozik.

A Pénzügyminisztérium közleményében azt mondta akkor, hogy ez nem általános kifizetési stop, nem arról van szó, hogy a tárca által is felsorolt kivételeken – ideértve a nyugdíjakat is – túl semmit nem lehet kifizetni, hanem arról, hogy „a fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében a költségvetési szerveknél minden további kifizetés a Pénzügyminisztérium engedélyéhez kötött.

A hvg.hu információi szerint a múlt héten ennek a döntésnek a meghosszabbításáról döntött a kormány. A lap kereste a Pénzügyminisztériumot és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, hogy meg tudják-e erősíteni ezt az információt, de a cikk megjelenéséig egyik helyről sem kaptak választ.

A hvg.hu nemrég írt arról, hogy egyre több nem nyilvános határozat születik, ami azt jelenti, hogy egyre több döntését zárja el a nyilvánosság elől a kormány. Tavaly például rekordszámú, 679 ilyen határozat született. 

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Pénzügyminisztérium az alábbit írta szerkesztőségünknek: „az értesülés kacsa, a HVG újságírója találta ki. A takarékossági intézkedés október végéig van hatályban, a kormány nem tervezi meghosszabbítani”.

 

Címkék: kifizetési stop