Így durvult el az ellenzéki háború Ferencvárosban – és a java még csak most jön

Így durvult el az ellenzéki háború Ferencvárosban – és a java még csak most jön

Baranyi Krisztina (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt időszakban kicsit zavaros lett az ellenzéki közélet – így fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester abban a csütörtöki videóban, amelyben teljes mellszélességgel kiállt Baranyi Krisztina, Ferencváros újrázni kívánó polgármestere és csapata mellett. Az, hogy „kicsit zavaros” igencsak enyhe megfogalmazása annak az állóháborúnak, ami Baranyi és a helyi képviselők között kialakult a IX. kerületben. De mi a konfliktus oka, és ki áll kinek a pártján?

Csütörtökön jelezte immár a hatodik politikus, hogy elindulna Ferencváros polgármesteri székéért. A jelölt személye korántsem ismeretlen: Gegesy Ferencről van szó, aki korábban, 1990 és 2010 között már vezette a kerületet. A politikus a Magyar Hangnak erősítette meg, elfogadta a Baranyi Krisztinával szemben álló helyi képviselők – a DK, MSZP, Párbeszéd, Jobbik és a volt momentumosok – felkérését, és elindul függetlenként. Érdekesség, hogy a politikust felkérő szövetség képviselői közt van az a jobbikos Szilágyi Zsolt, aki korábban maga is bejelentette, hogy elindul polgármesterjelöltnek a kerületben. A politikust kerestük Gegesy bejelentését követően csütörtök délelőtt, akkor azt mondta, ő továbbra is a Jobbik polgármesterjelöltje. Vagyis cikkünk írásakor így néz ki az indulók listája:

• Baranyi Krisztina
• Gegesy Ferenc
• Gyurákovics Andrea (Fidesz)
• Szilágyi Zsolt (Jobbik)
• Kvacskay Károly (Mi Hazánk)
• Cséplő Dániel (Szolidaritás)

A helyzet pikantériája, hogy Gegesy volt 2019-től egészen 2023 novemberéig Baranyi Krisztina főtanácsadója is. Gegesy Ferenc indulását részben azzal indokolta lapunknak: úgy érzi, hogy érdemben tudna segíteni a kerületnek, és míg most a Baranyi Krisztina jelenlegi polgármester vezette testületben belháború dúl, ő azt össze tudná tartani. – Szerintem a képviselő-testületi üléseken nem politizálni kell, hanem szakmai kérdéseket megvitatni – tette hozzá. Az érintett képviselők pedig azt nehezményezték, 500 nappal ezelőtt kezdeményeztek tárgyalást Baranyi Krisztinával és ezt további hat alkalommal megismételték, ám ő nem reagált érdemben, majd bejelentette, hogy az ellenzéki képviselők támogatása helyett egy saját magáról elnevezett egyesület színeiben indul a választáson – írták.

Baranyi Krisztina Gegesy Ferenc indulásának hírére azt nyilatkozta lapunknak: „Meglep Gegesy Ferenc indulása, mert azokkal indul most, akik annak idején megbuktatták. Jó választási kampányt kívánok mindannyiunknak”. Ugyan a kerületvezető nem részletezte, mire gondolt Gegesy megbuktatása alatt, de a korábbi polgármester 2010-ben kikapott a fideszes Bácskai Jánostól, amihez hozzájárult, hogy elindult ellene Pál Tibor az MSZP színeiben. 

Az alapvető törésvonal Baranyi és az ellene induló helyi képviselők között, hogy míg utóbbiak szerint Baranyi sosem volt hajlandó együttműködni velük és egyszemélyben akarja irányítani a kerületet, addig a polgármester úgy látja, a politikusok nem Ferencváros érdekét nézik, hanem saját pártjukért, és a pozíciók fontosabbak neki. A konfliktus kezdetéről az ATV Szigorlat című műsorában szerdán Baranyi azt mondta: a viszonya az érintettekkel már 2019-ben sem volt jó, hiszen ezek a képviselők és a polgármesterjelöltjük indultak ellene az akkori előválasztáson. – Akkor én csak úgy vehettem részt az előválasztáson, ha elfogadom a pártok alkuját, amiben ez a 12 ember szerepelt, és egyetlen engem támogató ember sem kerülhetett be a testületbe – mondta, hozzátéve, nagy arányban, 72-28-ra kaptak ki az érintettek ellene az előválasztáson, amit azóta sem sikerült feldolgozniuk. – Ezek a képviselők soha nem engem akartak polgármesternek, és hát úgy látszik, hogy azt gondolják, eljött az idő, amikor újra meg tudják mérni magukat – tette hozzá.

Karácsony Gergely közbelép

Persze kérdés, hogy mit gondolnak a pártvezetők a helyi konfliktusról. A Momentum Baranyi mellett kötelezte el magát a konfliktusban – még úgyis, hogy emiatt három helyi képviselőjük otthagyta a pártot. Az újabb erőteljes támogatás a már említett Karácsony Gergelytől jött, aki bár már nem vezetője a Párbeszédnek, de főpolgármesterként nyilvánvalóan a legfontosabb politikusa. Karácsony cikk elején idézett videóüzenete így folytatódott: – Az elmúlt időszakban kicsit zavaros lett az ellenzéki közélet, és talán ennek betudható az, hogy az arcképemet is tartalmazó szórólapok jelentek meg, amelyek sok olyan állítást tartalmaznak, amellyel én mélységesen nem értek egyet. (...) Én magam és a Párbeszéd-ZÖLDEK, amelynek én tagja vagyok, természetesen Baranyi Krisztinát támogatja a polgármester-választáson. És hogy még egyértelműbb legyen a helyzet, nem támogatja azokat a képviselőjelölteket, akik az általa kialakított csapattal szemben készülnek indulni a következő választáson. Az pedig tényleg a világ vicce, hogy az ellenzék különböző irányaiból azzal támadják a polgármester asszonyt, mintha valamilyen köze lenne a NER működéséhez. Szerintem kevés olyan magyar ellenzéki politikus van, aki ennyire elvszerűen és ennyire világosan áll szembe azzal a rendszerrel, amely ezt az országot és ezt a várost az elmúlt időszakban megpróbálta tönkre tenni. Teljes támogatásom Baranyi Krisztináé – mondta. 

Karácsony Gergely a csütörtöki videóban nem véletlenül utalt NER-es vádakra. A kampány egyik országos figyelmet kiváltó mellékszála, hogy Baranyi Krisztina Magyar Péter házassága kapcsán a FrissHírek podcastjában nemrég azt nyilatkozta: „ez egy súlyosan bántalmazó kapcsolat volt, nem Varga Judit győzött meg, hanem Magyar Péter maga, azzal a Facebook-poszttal, amit a HVG-cikk megjelenése előtt tett közzé, és azzal a támadással. A szóhasználata, a hangvétele, minden tipikus példája volt annak, ami egy bántalmazó kapcsolatban történik”. Erre reagált válaszul az egyik cikk alá kommentként Magyar Péter: „Aha értem. Baranyi pedig olyannyira ellenzéki, hogy a férje a Diákhitel Központ felügyelő bizottsági elnöke volt... és a vagyonminiszter egyik jobbkeze. #egybrancs”. Az ügyben Hadházy Ákos állt ki elsőként Baranyi Krisztina mellett, aki arról írt, a férje egy időben valóban tagja volt a Diákhitel Központ felügyelőbizottságának, 2018 novemberétől 2020 júniusáig, ám ő mindig is közszolga volt, minisztériumi hivatalnok, köztisztviselői fizetéssel. – A közszolgálati hivatali karrierje nem tarthatott sokkal tovább annál, minthogy Baranyi meggyőző fölénnyel leváltotta Ferencváros fideszes vezetését – tette hozzá azt is megjegyezve, hogy „ha a végén majd egyetlen egy elvhű ember marad a korrupt Fidesz uralmon kívül, akkor az Baranyi Krisztina lesz”. A Jobbik viszont hétfőn közleményt adott ki, melyben azt írták, „Baranyi Krisztina súlyosan becsapta az ellenzéki választókat kétszer is: először, amikor elhallgatta férje fideszes pozícióját az előválasztáson, másodjára pedig akkor, amikor az önkormányzati választáson sem tárta ezt a szavazói elé. (....). Ezért felszólítjuk, hogy mondjon le polgármesteri tisztségéről, amit hazugsággal szerzett meg”.

Visszatérve Karácsony nyílt támogatására, ez egyben azt is jelenti, hogy saját helyi párttársa, Árva Péter ellen beszélt, aki viszont szintén Baranyi Krisztina ellen fog indulni. Torzsa Sándor, az MSZP ferencvárosi képviselője szerint meglepetéssel fogadták, hogy Karácsony Gergely nem támogatja, hogy a helyi ellenzéki képviselők elinduljanak Baranyi Krisztina csapata ellen. A Párbeszéd vezetőségének döntése szerint a helyi polgármester személyéről nem tárgyalt a párt ferencvárosi szervezete, de arra kaptak felhatalmazást, hogy az egyéni képviselői szinteken megállapodást köthessenek, amit már alá is írtak, a Párbeszéd országos elnökségének tudtával és beleegyezésével. Torzsa szerint az együttműködő felek továbbra is ezt a megállapodást tekintik érvényesnek, amiben rögzítve van hogy azon változtatni csak a három párt egyetértésével lehet és Árva Péter, a Párbeszéd ferencvárosi alapszervezetének elnöke, helyi önkormányzati képviselő is arról tájékoztatta őket, hogy továbbra is közös jelöltnek tekinti magát.

Jámbor András: Két alkalmas polgármesterjelölt is van

Torzsa Sándor arról is beszélt, hogy „bár nem örülünk Karácsony Gergely döntésének, de kilenc, különböző pártokból érkező ellenzéki képviselő összefogott, ráadásul szerinte olyan polgármesterjelöltet találtak Gegesy Ferenc személyében, akivel meg tudják nyerni a választást, „akinek a keze tiszta és szakmai múltja megkérdőjelezhetetlen”. – De azt nem pontosan értjük, hogy Baranyi személye miért megkérdőjelezhetetlen Karácsony Gergelynél, hiszen azzal, hogy a polgármester férje a Diákhitel Központ felügyelő bizottságának elnöke volt, világosan mutatja, hogy van kapcsolata a NER-rel, de más ügyekben is azt látjuk, hogy nem feltétlenül az a szereplő, aki mellé ellenzékiként jó szívvel be lehet állni. Két ajánlat van, a kocka el van vetve. Mi kitartunk Gegesy Ferenc mellett, aki nem a pártok támogatásával, hanem függetlenként fog indulni és vele nyerni is fogunk – mondta.

Az érintett Árva Péter, a Párbeszéd ferencvárosi alapszervezetének elnöke pedig úgy nyilatkozott lapunknak: „a helyi alapszervezet meglepetéssel és értetlenséggel fogadta főpolgármester úr videóját, amelyben elhatárolódott a Párbeszéd és az MSZP-DK által a Párbeszéd elnöksége tudtával és támogatásával megkötött hárompárti szövetségtől”.

Az ügy kapcsán kértük az MSZP, a DK és a Párbeszéd állásfoglalását is, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket. A pártközpontok ugyanakkor nincsenek könnyű helyzetben, hiszen mindegyikük az inkumbencia elvét képviseli, vagyis azt, hogy aki egyszer már nyert a választáson, és bizonyított, folytathassa munkáját az önkormányzatokban. Vagyis Baranyi Krisztina inkumbens, hivatalban lévő polgármester, de inkumbensek a DK, az MSZP és a Párbeszéd helyi képviselői is, akik szintén újráznának. Aki viszont bármelyik oldalon azt képviseli, hogy a hivatalban lévő polgármester/ képviselő mégse induljon, arra ez könnyen visszaüthet más kerületekben vagy városokban, ahol esetlegesen az ő polgármesterük újrázását kérdőjelezhetik meg erre hivatkozva.

Jámbor András, a IX. kerület egyik egyéni, független országgyűlési képviselője – aki egyébként a Párbeszéd frakciójának tagja a parlamentben  –  Gegesy Ferenc indulásával kapcsolatban úgy nyilatkozott a Magyar Hangnak: két olyan jelölt van, akik bizonyították, hogy jó polgármesterei voltak Ferencvárosnak, így ő csak arra tudja buzdítani a lakosokat, hogy mindenképp menjenek el szavazni június 9-én. Ő személyesen az ellenzék közös polgármesterjelöltjét fogja támogatni, aki Baranyi Krisztina. A kerületvezető csapata ellenében külön induló DK-s, MSZP-s és párbeszédes önkormányzati képviselők kapcsán ugyanakkor megjegyezte: közülük akad, akivel jó személyes munkakapcsolata alakult ki a helyi ügyekben, ezért az ő egyéni képviselői kampányukat segíteni fogja, amit Baranyi Krisztinával is megbeszélt előre.