Új kihívót kap Baranyi Krisztina: elindul Ferencvárosban az azt 20 éven át vezető Gegesy Ferenc

Új kihívót kap Baranyi Krisztina: elindul Ferencvárosban az azt 20 éven át vezető Gegesy Ferenc

Gegesy Ferencet kérték fel a DK-MSZP-Párbeszéd, Jobbik és a Momentum volt politikusai, hogy induljon polgármesternek ismét (Fotó: Torzsa Sándor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadom a felkérést, ismét elindulok Ferencváros polgármesterének – erről beszélt a kerületet korábban már húsz éven át vezető Gegesy Ferenc a Magyar Hang megkeresésére. A korábbi polgármestert összesen kilenc jelenlegi önkormányzati képviselő kérte fel, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Jobbik tagjai, illetve a Momentumból kilépett politikusok. Indulási szándékát Gegesy Ferenc azzal indokolta: úgy érzi, hogy érdemben tudna segíteni a kerületnek, és míg most a Baranyi Krisztina jelenlegi polgármester vezette testületben belháború dúl, ő azt össze tudná tartani. – Szerintem a képviselő-testületi üléseken nem politizálni kell, hanem szakmai kérdéseket megvitatni – tette hozzá. Arról is beszélt, nem lehet megkerülni, hogy 74 éves, de úgy gondolja, hogy van olyan fizikai és szellemi állapotban, hogy jól vezesse az önkormányzatot.

A politikustól arról is érdeklődtünk, hogy nem tart-e attól, ha Baranyi Krisztina és ő is elindulnak, akkor a Fidesz jelöltje, Gyurákovics Andrea győzedelmeskedhet a végén. Válasza szerint nem, mert a kormánypárt a kegyelmi botrány után meggyengült a nagyvárosokban, így a kerületben is. Baranyi Krisztina nem volt hajlandó az MSZP-s és a DK-s politikusokkal még csak szóba sem állni vagy reagálni nekik – annak ellenére sem, hogy ők ennek érdekében aláírásgyűjtést is indítottak, ezáltal a három jelöltes felállás létrejött. Ezután fogadta el a felkérést, mert rossznak tartja a polgármesteri munkát és jogosnak látja a vele szemben álló képviselők sérelmeit, akik szerint ők hiába törekedtek rá, Baranyi nem kívánt velük együttműködni. – Bár Baranyi Krisztina még a 2019-es előválasztás előtt írásba adta, hogy ha ő nyeri meg a választást, akkor egy DK-s jelöltet javasol alpolgármesternek, erre nem került sor, ami megalapozta az együttműködés milyenségét. A képviselők azért, hogy alpolgármester híján a kormányhivatal ne oszlassa fel a testületet, végül elfogadták Baranyi Krisztina jelöltjeit, ami nagy kompromisszumkészségről tanúskodik a részükről. De eltelt 5 év, és a helyzet nem javult – vélte.

Amennyiben Gegesy Ferencet ismét megválasztanák, a kerület rehabilitációja lenne számára a prioritás. – Jelenleg 32 házban mintegy 900 ember él méltatlan körülmények között, többségében komfort nélküli lakásokban, amikben penész van, de wc nincs, csak a gangon. Ráadásul az épületek olyan állapotban vannak, hogy alá is kellett őket dúcolni – fejtette ki. Elmondása szerint a rehabilitáció igen költséges lenne, 26 milliárd forintra rúgna csak a lakóházak kiürítése, de már neki kellett volna kezdeni, így bírálta, hogy Baranyi Krisztina eközben kétmilliárd forintot szánt volna az Ecseri úti metrómegálló felszínrendezésére, amit végül a testület nem szavazott meg. Végül ez a nézetkülönbség vezetett ahhoz is, hogy a 2019-től Baranyi Krisztina főtanácsadójaként dolgozó Gegesy Ferenc 2023 novemberében, idő előtt lemondott posztjáról. – Tavaly év végén mindenképp lezártam volna a főtanácsadói munkát, hiszen a 2024-es év már a választási kampányról, politikáról szólt volna, nem a szakmai ügyekről. De látva a 32 aládúcolt ház esetét az Ecseri úti metrómegállóval, előbb felálltam – mondta. Kihagyott lehetőségnek látja azt is, hogy az atlétikai vb-ről szóló, kormányzattal kötött megállapodása folyományaként mintegy hétmilliárd forinthoz jutott a kerület, ám ezt sem a rehabilitációra fordították.

Gegesy Ferenc korábban 1990 és 2010 között vezette a kerületet. Jelen állás szerint egyébként Baranyi Krisztinán, Gegesy Ferencen és a fideszes Gyurákovics Andreán túl három másik jelölt is indul a IX. kerületben a polgármesterségért:

• Szilágyi Zsolt (Jobbik)
• Kvacskay Károly (Mi Hazánk)
• Cséplő Dániel (Szolidaritás)