Index: Egyetemistákat vezényelnek a pedagógusok szűrésére

Index: Egyetemistákat vezényelnek a pedagógusok szűrésére

Mintavételhez használt kémcsövek a koronavírus-szűrések elvégzésre kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többek közt orvosi és egészségtudományi területen tanuló hallgatókat fognak vezényelni a rendszeres, célzott koronavírus-szűrések lebonyolításához – írja az Index, amely értesülését később a Telex is megerősítette.

Mint kiderült, Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára küldött levelet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vezetőinek. Ebben az állt, a koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntései szerint a felsőoktatási intézményeink hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint az alábbi feladatokban szükséges.

Az egyik feladat az általános iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozói körében antigéntesztekkel végzett rendszeres szűréssel lesz kapcsolatos. Ezeket a Megyei Védelmi Bizottságok viszik, ők biztosítják a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a védőeszközöket, illetve a szűrésben részt vevők számára a teljes ellátást. – A szűrést végző teamek terveink szerint egy fő gépjárművezetőből, egy adminisztrátorból és két fő orvos-, egészségtudományi képzést folytató hallgatóból fognak állni – írja a levél.

Arra is kitér, „a mi feladatunk az egyes teamekhez két-két hallgató biztosítása, melyet az orvos-, fogorvos-, és egészségtudományi képzést folytató harmad-, és negyedévfolyamos hallgatók vezénylésével oldunk meg. A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000 forintos, hétvégi napokon 7500 forintos ösztöndíjban részesülnek”. Egyébként az államtitkár szerint oktató videót fognak készíteni, „ami minden fontos információt és elvégzendő műveletet bemutat”.

A tájékoztatóból az is kiderül, az Országos Mentőszolgálat szűréséhez az orvos-, egészségtudományi hallgatók mellett olyan gépkocsivezető hallgatókra is szükség van, akik más szakokon tanulnak.

Ezeken felül az orvos-, egészségtudományi hallgatók által elvégzendő kórházi-klinikai tevékenységre is vezényelni fogják az egyetemistákat. Az államtitkár jelenlegi információi szerint mindez első lépésben az ötöd- és hatodéves hallgatók egészségügyi ellátóhelyekre vezénylését jelenti.