Itt az influenza, de több helyen a betegeket is munkára ösztönzik

Itt az influenza, de több helyen a betegeket is munkára ösztönzik

Fotó: Unsplash/Mike Petrucci

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai napig szedi áldozatait az influenza vírus, amely a statisztikák szerint évente akár 500 ezer ember életébe is kerül. Az influenza évente visszatérő, tömeges megbetegedéseket okozó járvány – írja a 24.hu a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) közleményére hivatkozva.

Azok a vállalkozások, amelyek e járványos időszakokban is „jelenléti bónusszal” ösztönzik, sőt – az alacsony bérű munkahelyeken – késztetik munkavállalóikat arra, hogy betegen munkába járjanak, maguk is elősegítik a járvány terjedését és elhúzódását. Szakszervezetünk fenti álláspontját erősítik meg azok a megkérdezett munkahigiénés  és foglalkozás egészségügyi szakorvosok, akik ugyancsak az egészséget veszélyeztető,  káros gyakorlatnak tartják  a jelenléthez kötött javadalmazás alkalmazását – fogalmaznak hozzátéve: egyértelműen káros ez a gyakorlat, különösen olyan időszakban, amikor a meghűléses, influenzás megbetegedések több hónapos szezonja visszatérően jelentkezik.

A KDFSZ felszólítja a munkáltatókat, hogy általában is, de különösen a járványos időszakokban, hagyjanak fel a jelenléti bónuszok alkalmazásával és tartsák fontosnak a munkavállalók egészségét, ösztönözzék őket arra, hogy ha betegek akkor azonnal forduljanak orvoshoz, maradjanak otthon a gyors gyógyulás érdekében és azért, hogy ne fertőzzenek meg másokat is.