Iványi Gáborék szerint a NAV azonnal levonta tőlük a civilek egyszázalékos adományát

Iványi Gáborék szerint a NAV azonnal levonta tőlük a civilek egyszázalékos adományát

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két napja megírtuk, hogy majdnem megduplázta bevételét egy év alatt az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség: a tavalyi 454 millióról 718 millióra nőtt a támogatásuk annak köszönhetően, hogy az előző évhez képest 41 százalékkal többen jelölték meg őket kedvezményezettként, egész pontosan 73 381 fő. Ám kérdéses, hogy az egyházi egyszázalékok után járó pénzt megfogják-e kapni Iványiék, mert a szintén általuk működtetett, Oltalom Karitatív Egyesület részére felajánlott civil egyszázalékokból befolyt 71 milliós támogatást azonnal levonta a NAV.

Arról, hogy a NAV lenyelte a civilek felajánlását, egy Iványi Gábor által aláírt, pénteki közleményben tájékoztattak. Ebben szó szerint ez áll: „az Oltalom számára felajánlott 71 milliónyi egyszázalékokból származó adományt a NAV azonnal levonta.”

Megnéztük a civil adatbázisban: az Oltalom Karitatív Egyesület javára 7 565 személy rendelkezett, így 71 736 448 forint járt volna nekik, ám vélhetően az adótartozás miatt nem utalt a NAV, mert az adóhatóság egy szeptemberi közleményében az állt: hivatalból teljesítik a kiutalást, ám „ha a kedvezményezett köztartozással rendelkezik, annak erejéig a kiutalás nem teljesíthető, kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalható ki”.

Hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára felajánlott adományok sorsa mi lesz, az feltehetően csak később derül ki. A NAV oldalán ugyanis az olvasható: „a vallási közösségeknek felajánlott összeget az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációjáért felelős miniszter a rendelkezőnyilatkozatok évét követő év január 31-éig – azaz idei felajánlások alapján 2024. január 31-éig – utalja át, feltéve, hogy a kedvezményezett az átutalás időpontjában is vallási közösségként van nyilvántartva”.

Címkék: NAV, Iványi Gábor