Iványit a templomába sem engedték be

Iványit a templomába sem engedték be

Donáth Anna és Iványi Gábor (Fotó: Donáth Anna / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy személyt gyanúsítanak hatósági személyek elleni erőszakkal a Dankó utcában több mint két éve történt események miatt: Iványi Gábor lelkészt, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetőjét, Gurmai Zita szocialista parlamenti képviselőt, Donáth Annát, a Momentum volt elnökét és EP-képviselőjét, valamint Herényi Károly korábbi MDF-es politikust – írja a Népszava.

Mint ismeretes, az adóhatóság 2022. február 21-én megszállta a MET központját. Akkor a Dankó utcában több száz ember gyűlt össze a hírre, odabent, ahol az ügyészség szerinti események történtek, nagyjából ötvenen-hatvanan lehettek. Herényi Károly a Népszavának felidézte, hogy Iványit még abban is akadályozták az adóhatóság munkatársai, hogy bemenjen az ottani templomába. Lökdösődés alakult ki, emberek toltak hátulról embereket. „Nem néztük jó szemmel, hogy egy lelkészt a saját templomába nem engednek bejutni. Ez volt a konfliktus oka” – hangsúlyozta.

A közelmúltban Donáth Anna adta hírül a közösségi oldalán, hogy gyanúsítottként idézte be az ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával. „A testünkkel védtük Iványi Gábor lelkészt, amikor az egyházát zaklató NAV-osok és a koncepciós eljárás ellen demonstráló tömeg egymásnak feszült az épületben. (...) Videófelvételek bizonyítják, hogy erőszakot nem alkalmaztam (ahogy soha életemben), minden mozdulatom egy idős és ártatlanul meghurcolt lelkész védelmére irányult. Korábban az Európai Parlament is vizsgálta az ügyet, és megtagadta a mentelmi jogom felfüggesztését, hisz nyilvánvaló volt, hogy ez politikai bosszú, koncepciós eljárás, jogi terror. Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyeget. De nem tudnak megfélemlíteni” – írta a Momentum politikusa.

Címkék: MET, Iványi, Donáth