Jakab Ferenc: Ez az évünk még rámegy a járványra

Jakab Ferenc: Ez az évünk még rámegy a járványra

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetõje beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ahogy az oltás erősödése felfelé megy, szépen vissza lehet szorítani a járványügyi intézkedéseket, de ez még idő – erről beszélt az ATV Heti Napló című műsorának Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője. Mint elmondta a járványról, „rá fog menni ez az évünk”, és csak az oltási hajlandóság növekedésével, az oltott személyek számának növekedésével tudjuk csak visszaszorítani a járványügyi intézkedéseket. Vagyis az oltás elindulásával nem dobhatjuk el a maszkot és nem áll minden vissza a régi rendbe.

Jakab a kínai vakcinával kapcsolatban úgy fogalmazott, a Sinopharm vakcinája elérte a 75-80 százalékos hatásosságot, és nem kell megijedni attól, hogy egy elsőgenerációs oltóanyagról van szó. – Azt tudom mondani, hogy első- másod és harmadgenerációs vakcinák között van különbség, de a legnagyobb baj, ha elkapjuk a vírust, súlyos betegséget szenvedünk és kórházba kerülünk – mondta Jakab, aki szerint ha a tudományos tények alátámasztják egy vakcina hatásosságát, akkor beoltathatjuk magunkat vele.