Januártól emelkedik a sérült gyermekeket ápolóknak járó összeg

Januártól emelkedik a sérült gyermekeket ápolóknak járó összeg

Novák Katalin (Forrás: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő év január 1-jétől a minimálbér szintjére emelkedik a gyermekek otthongondozási díja (gyod) – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Debrecenben.

Novák Katalin a helyi családsegítő és gyermekjóléti központban tett látogatását követően elmondta, a kormány 2019. január 1-jén vezette be a gyodot, ezt a támogatási formát a halmozottan sérült, súlyos fogyatékossággal élő gyermekek családjai igényelhetnek. Az összege jelenleg havi 147 ezer forint, de jövőre ez ismét emelkedik és eléri a minimálbér szintjét. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy a kormány 2019 óta több lépésben emelte az akkor még ápolási díjnak nevezett juttatás összegét.

– A gyod emelése jelentős segítség lesz a súlyosan, halmozottan sérült, önellátásra képtelen gyermekeket nevelő családoknak – mondta Novák Katalin.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arról beszélt: a családpolitikában és a családok támogatásában komoly együttműködés alakult ki az elmúlt tizenegy évben a város és kormány között. A normatív támogatások növekedésének köszönhetően egyre nagyobb keretösszegből gazdálkodhat az önkormányzat a szociális és családvédelmi területen, 2021-ben Debrecenben erre a célra több mint 4,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Példaként említette, hogy a családsegítő és gyermekjóléti központ épülete – részben a kormány és az önkormányzat, részben európai uniós támogatásnak köszönhetően – csaknem 600 millió forintból készült el 2017-ben.

(MTI)