Januártól nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmit

Januártól nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmit

Rendőr és rendőrautó (Fotó: Rendőrség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január elsejétől nem kell magunknál tartani sem a jogosítványt, sem a forgalmit, ha autóba ülünk – olvasható a Telex cikkében. Egy korábbi jogszabálymódosítás értelmében ugyanis, közúti ellenőrzésen nem büntethet meg a rendőr azért, ha a két okmány bármelyike is hiányzik.

Az év végéig az igazoltató rendőr mérlegelhet, hogy az okmányok hiánya esetén figyelmeztetéssel elengedi-e az embert, vagy sem. Amennyiben szőrösszívű az igazoltató, akkor 5-50 ezer forint közötti helyszíni bírságot is kiszabhatnak a hiányzó okmányok miatt, ha pedig szabálysértési eljárás indul, legfeljebb 150 ezer forintja bánja a feledékeny vezetőnek.

A mostani szabálymódosítást az tette lehetővé, hogy a rendőrautóban ott van az a kézi számítógép, amellyel néhány másodpercen belül le tudja kérni a központi nyilvántartásból a sofőr, valamint az autó adatait az igazoltató rendőr.

A változás csak azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban. Vagyis aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is köteles lesz magánál tartani annak okmányait, és ellenőrzéskor átadni.